23 Eylül, 2014

551 - Kuşların şarkıları: Erkekler neden öter?

Salı, Eylül 23, 2014 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz sevimli kuş, Türkçe'de kızılgerdan veya narbülbülü diye biliniyor ve erkeği dişisinin ilgisine mazhar olmak için her sene yeni şarkılar uydurmak zorunda.


Kuşların ötüşlerini, yani şarkılarını araştıran biliminsanları çok ilginç bulgulara ulaşmışlar. Öncelikle narbülbüllerinin yalnızca erkekleri şarkı söylüyor. Dişiler ise erkekleri şarkılarına göre seçiyor, çünkü şarkı söylemek vücuttaki tüm kasların çalışmasını gerektirdiğinden kuşun sağlıklı ve güçlü olduğunu gösteriyor.

İşin ilginç yönü, şarkı söylemenin testesteron hormonuna bağlı oluşu. Erkek narbülbüllerindeki testesteron azaltıldığı zaman kuşlar şarkı söylemekten vazgeçiyor. Daha da enteresan bir bulgu ise testesteron verilen dişilerin birdenbire şarkı söylemeye başlamaları. Bu bulgu, kuşlarda şarkı söylemenin yaratıcı bir süreçten çok, doğuştan var olan otomatik bir sistem olduğunu gösteriyor.



Dişilerin seçiciliği ise oldukça yüksek. Şarkısı ile bir sene çiftleşmeyi başaran erkek, gelecek sene yeni bir şarkı üretmek zorunda, çünkü dişi eski şarkıyı hatırlıyor ve bunun geçmiş seneye ait olduğunu biliyor. Bu yüzden erkek narbülbülü, daha önce söylediği ve duyduğu şarkılardan bir potpuri oluşturmak zorunda kalıyor.

Kuşların şarkıları da insanların aksanları gibi kuşun nereden geldiğine, nerede yaşadığına dair ipuçları içeriyor. Ornitologlar, yani kuş bilimciler, bir kuşu dinleyerek kuşun bölgesi hakkında fikir yürütebiliyorlar.




Resim kaynak:
http://www.learner.org/jnorth/images/graphics/robin/winter_bath_c_haines.jpg
http://www.rspb.org.uk/community/cfs-file.ashx/__key/communityserver-discussions-components-files/901/7776.PICT0099.JPG

0 yorum: