31 Ekim, 2009

68 - Üç Silahşörler ve İsviçre


Çoğu ülkenin kendisiyle özdeşleştirdiği bir sloganı var, bunları Vikipedi'de ülke ülke gezerek görebilirsiniz. (İngilizceleri için de motto diye bakabilirsiniz.) Örneğin Türkiye'ninki "Yurtta sulh, dünyada sulh." ve bu slogan, şimdiye kadar incelediğim birçok Avrupa ülkesi içindeki en iyi sloganlardan biri kanımca.

İsviçre'
ninkini gördüğümde ise şaşırdım, çünkü sloganları şöyle: "Unus pro omnibus, omnes pro uno". Türkçe'de "Birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için" anlamına geliyor, yani 1844 yılında yayımlanmış Alexandre Dumas'nın romanı Üç Silahşörler'in sloganı aslında. İsviçre, yasasında resmi olarak bu sloganı tanımlamamış olsa da, 1868'de sonbahar fırtınaları ülkede sellere neden olunca zor durumda kalanlara yardım edilmesi için düzenlenen kampanyalarda bu slogan kullanlmış. Bir yandan da kanton savaşlarından yeni çıkmış ülkede birlik sağlanması isteniyormuş. Ülkede, günümüzde tüm siyasi partiler ve bölgeler bu sloganı İsviçre'nin sloganı olarak kabul ediyormuş.

Bu adresten
Bryan Adams, Rod Stewart ve Sting düeti olan Üç Silahşörler film müziğinden "All for one, all for love"(Hepimiz birimiz için, hepimiz aşk için) şarkısını dinleyebilirsiniz.

0 yorum: