10 Aralık, 2009

83 - Yabancıların Cinsel Tercihlerini 50 milisaniyede Anlamak

Perşembe, Aralık 10, 2009 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

Tanımadığımız insanlar hakkında çok çabuk ve doğru kararlar verdiğimiz konusunda araştırmalar yapılmış. Bu araştırmalardan biri, karar verecek kişilere öğretmenlerin 6 saniyelik videolarını izletmek ve bu kişilerin iyi veya kötü öğretmenler olup olmadıklarına karar vermelerinin istenmesiymiş. Deneyde söylenen cevaplar, dönemin sonunda öğrencilerin öğretmenlere verdikleri puanlar ile karşılaştırılmış ve bu iki sonuç arasında pozitif, yüksek bir orantı görülmüş.


Peki, tanımadığımız kişilerin cinsel tercihlerini (heteroseksüel, homoseksüel gibi) de bu kadar çabuk anlayabilir miyiz? Deney sonuçlarına bakılırsa altı saniyeden çok daha az bir zamanda yüksek bir doğru oran yakalamayı başarıyoruz.

Arkadaşlık sitelerinden alınan gözlüksüz, aksesuarsız, sakalsız, bıyıksız 90 erkek fotoğrafı rastgele bir sıra ile deneye gönüllü katılan kişilere farklı süreler boyunca gösterilmiş. Gösterilen fotoğraflardaki kişilerin yarısı, arkadaşlık sitelerinde kadın bir arkadaş aradıklarını açıklarken, diğer yarısı ise erkek arkadaş aradığını belirtmiş.


Ancak, bu deneyde hata oluşturabilecek bir durum gözardı edilmemiş: Bu da arkadaşlık sitelerinde çekici gözükmek isteyen bu erkeklerin, özellikle hetero- veya homoseksüelliği ön plana çıkaracak fotoğraflar kullanmış olma olasılığı. Bunun üzerine deneyi düzenleyenler, Facebook'tan fotoğraf toplamaya başlamışlar. Bu fotoğrafların arkadaşlar veya aile üyeleri tarafından çekilmiş olmasına, yani üyelerin kendileri tarafından çekilmiş olmamasına özen göstermişler. 

Öncelikle, karar verenlerin kadın veya erkek olmasının doğruluk payında rol oynamadığı görülmüş. Fotoğrafların 50 ms'den uzun gösterilmesinin de kararlardaki doğruluğu artırmadığı gözlenmiş. Doğruluk yüzdesi ise 60-70 civarında.

Sonuç olarak diyebiliriz ki, yanılma payı yine de yüksek de olsa, çok kısa bir zaman içinde karşımızdakinin cinsel tercihini büyük ihtimalle anlayabiliyoruz. 

1 yorum:

BaSak dedi ki...

cok ilginc bir arastirmaymis, paylastigin icin tesekkurler.