15 Aralık, 2009

85 - Kör Nokta

Salı, Aralık 15, 2009 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Gözümüzde kör nokta denilen bir yerin olduğunu ve bunun görmemiz üzerinde bir etki oluşturmadığını biliyoruz. Kör nokta, optik sinirlerin gözden ayrılıp beyne doğru yol almaya başladığı yerde, retinanın çıkışında bulunuyor. Burada ışığa duyarlı fotoreseptör hücreleri bulunmuyor.

Kör noktanızı aşağıdaki resimde keşfedebilirsiniz. Ekrana yakınlaşın. Sol gözünüzü kapayın ve sağ gözünüzle soldaki mor noktaya düz bir şekilde bakın. Geriye doğru yavaşça hareket etmeye başlayın,
bunu yaparken sağ gözünüz sadece sol noktaya bakmalı; bir yerde, sağdaki mor noktayı göremediğinizi farkedeceksiniz. İşte sağdaki noktayı göremediğiniz yer kör noktanız.


(Tarayıcı ve ekran boyutu keşfetme mesafenizi etkileyebilir.)


Peki bu resmin yardımıyla kör noktamızı keşfedebiliyorsak, nasıl oluyor da bu görmemize yansımıyor? Cevap ise beyinde yatıyor. Beyin, görüntünün o parçasını kendisi tamamlayarak -komşu bölgelere ve diğer gözden alınan bilgiye dayanarak- görmemizde bir eksiklik olmasını engelliyor. Bu resimde de bunu farkedebilirsiniz, mor noktayı göremeseniz bile etrafı hala siyah.

0 yorum: