26 Mayıs, 2010

155 - İTÜ Mustafa İnan Kütüphanesi

Çarşamba, Mayıs 26, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

Daha önce bahsettiğim Açık Kapı Festivali kapsamında bugün İstanbul Teknik Üniversitesi Mustafa İnan Kütüphanesi'ni gezenler arasındaydım. Bize kütüphanede çalışan hanımlardan biri rehberlik etti ve böylece yaklaşık 2,5 yıl kadar önce inşa edilmiş olan ve merak ettiğim binanın içini görmüş oldum.

Eski kütüphane öğrencilere yetersiz geldiği için inşa edilen bina öncelikle oldukça ışıklı ve modern. Çalışmak için oturma düzenleri iyi ayarlanmış. Öğrenciler sadece çalışmak için gelmesinler diye filmlerin üzerinde de durulmuş. İsterseniz filmleri ödünç alıyorsunuz, kütüphanede izliyorsunuz veya 15 günde bir film gösterimlerine katılıyorsunuz. Girişine de bir cafe yapılmış. Sessiz ve sakin bir şekilde çalışmak isterseniz gidebileceğiniz tek veya birkaç kişilik camlı çalışma bölmeleri bulunuyor.


Tabii bunların çoğu bu üniversitede okuyan bir öğrencinin görebileceği özelliklerdi. Açık Kapı'ya özgü olan taraf ise şu oldu: Nadir Eserler odasına girebilmek. Özel bir iklimlendirmenin yapıldığı odada oldukça eskilerden kaynaklar bulmak mümkün. 1452'de yazılmış olan Ali Kuşçu'nun astronomi kitabı gibi. Fransızca gibi başka dillerden eserler de vardı. El yazma kitaplar da çoğunlukta, örneğin İTÜ'nün ilk rektörünün yazdığı el yazma kitap ders kitabı olarak okutulmuş. Şu aralar yürürlükte olan bir proje de bu kitapların zarar görmeden dijital ortama aktarılmasıymış. Bir kısmı tamamlanmış ve öğrencilere dvd olarak sunulmuş.

0 yorum: