18 Eylül, 2010

200 - Polimer Kil Zararlı mı?

Cumartesi, Eylül 18, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , , 17 yorum

Öncelikle polimer kil de ne diye merak edenler varsa biraz bahsedeyim. Polimer kil, şekil verebileceğiniz ve böylece birçok şey meydana getirebileceğiniz bir materyal. İş sizin yaratıcılığınıza kalmış. Sevimli minyatürler yapabilir, mumluklarınızı, cam eşyalarınızı dekore edebilir, hatta takılar yapabilirsiniz.

Bu işle ben de düzenli olmasa da bir süredir ilgileniyorum. Renk renk polimer kil çeşitleri piyasada bulunuyor. Hatta ışık geçirenleri de var. Örneğin üst resimdeki gibi bir mumluğu bu tip ürünle kapladığınızda mum yanınca ışık dışarıya çıkabiliyor. Şekil verdikten sonra 30 dakika kadar fırında tutup katılaşmasını sağlıyorsunuz. Daha sonra üzerine isterseniz vernik sürebilirsiniz. Aynı şekilde akrilik boya ile de bazı kısımları boyayabilirsiniz. Bir önceki yazıda ilk gördüğünüz fotoğraftaki şirin çift de polimer kil ürünü.
İnternetteki bir örnekten esinlenerek yaptığım kuzu ve yanındaki sevimli yumurta

Buraya kadar her şey güzel, ancak polimer kilin sağlığa zararlı olup olmadığı konusunda da çeşitli fikirler var. Boston'daki Arts & Crafts Materials Institute bu konuda bir araştırma yapmış ve önde gelen polimer kil markalarının (muhtemelen örneğin fimo markası) sağlık standartları ile uyumlu olduğunu açıklamış. 2002'de Vermont Public Interest Research Group, Inc adlı çevreci bir grup ise yaptığı çalışma sonucu potansiyel tehlikelerin olabileceğini açıklamış. Merak edilen noktalar ise şunlar:
  1. Polimer kil yemek pişirmek için kullandığımız fırında pişirilmeli mi?
  2. Pişirmek için üzerine koyduğumuz veya şekillendirirken/keserken kullandığımız materyalleri yemek yerken de kullanabilir miyiz?
Okuduğuma göre devamlı olarak bu işle uğraşacaksanız 2. bir fırın almayı düşünebilirsiniz. Çünkü yemek yapacağınız fırında pişiriyorsanız fırını düzenli olarak temizlemeniz gerekiyor.  
Kuş besleyenler için önemli bilgi: Fırında pişme işlemi sürerken çıkan duman kuşlar için zehirli olabilir. Dikkatli olun!

2. sorunun cevabı da benzer şekilde. Bu iş için kullanacağınız aletler yemek için kullanacaklarınızdan farklı olsa iyi olur.
Eğer bu işle ilgilenmeyi düşünürseniz çeşitli kırtasiyelerden veya internet üzerinden polimer kili satın alabilirsiniz. Çiçek desenlerinden oluşan ve genelde bir objeyi kaplamaya veya takı yapmaya yarayan millefiori tekniğini öğrenmek isterseniz şu videodan fikir alabilirsiniz. Aynı teknikle kaplanmış bir ahşap tepsi için buradaki videoyu izleyebilirsiniz. 

Aynı zamanda aşağıda gördüğünüz makarna yapma makinesi, değişik renkteki killeri karıştırmak veya ince bir tabaka oluşturmak için faydalı olacaktır. Maket bıçağı olmazsa olmaz bir alet. Bunun dışında düzlemek için merdane gibi bir alet var, bunu alabilirsiniz. İlham almak için etsy'e göz atın derim.

Kaynaklar: 
  1. Is Polymer Clay Toxic? http://www.bellaonline.com/articles/art33912.asp
  2. Polymer Clay Safety http://www.polymerclaycentral.com/cyclopedia/pc_safety_th.html

17 yorum:

Alice dedi ki...

Merhaba, yerden ararken gökte buldum sizi:) Ben uzun zamandır fimoyla birşeyler yapıyorum fakat en ucuza nerden alabileceğimi bilmiyorum. Eğer paylaşırsanız çok ama çok sevinirim.

BBÖ dedi ki...

Merhaba,

Bir süredir yeni fimo almadım, evdekiler uzun süre idare etmişti.
O yüzden tam yardımcı olamayacağım maalesef.
Çeşitli büyük kırtasiyelere gidip fiyat karşılaştırması yapmanızı önerebilirim, örneğin Kabalcı'da satılıyordu.
Bazı online sitelerde de satışı yapılıyor, birkaç tane alacaksanız böyle daha da ucuza gelebilir. Örneğin kitapkirtasiyem.com'da bulunuyor.

İyi fimolamalar =)

Alice dedi ki...

Kabalcı hangi şehirde bilmiyorum ama ben istanbuldayım. Biraz daha araştırdım 4 tl den aşağı yok. Ben arkadaşımla birlikte alacağımdan çok alacağım. Daha uygun fiyata bulmak için en iyi çözüm yolunu eminönüne giderek bulduk. Cumartesi dükkan dükkan gezeceğiz. Çok teşekkür ediyorum yardımcı olmaya çalıştığınız için.
Size de süper yaratıcı fimolar:)

BBÖ dedi ki...

Kabalcı Beşiktaş'ta büyük bir kırtasiye. Eminönü'ne fimo için gitmedim, ama her şeyin ucuzunun orda olduğu düşünülürse muhtemelen bulursunuz. Beni de haberdar edin lütfen, kolay gelsin.

Nihal Erpeden dedi ki...

Merhaba, biraz bulmuşum sitenizi. Ben de yaklaşık 5-6 yıldır polimer kille uğraşıyorum. Eğer soruya cevap geç olmadıysa bazı bilgilerimi paylaşayım.
Fimo marka artık ithal edilmiyor. Üretici firma değiştikten sonra ithal eden şirketle ilgili bir takım hukuki sorunlar oluşmuş. Piyasada eski ürünlerden bulunabilir, ancak bunlar genellikle sertleşmiş çıkıyor, 1-2 dqamla sıvı yağ ile bu sorun çözülüyor.
Diğer markaları Tahtakalehobi'den temin ediyorum. En uygun fiyatları orada buldum. Merkezi Ümraniye'de. Tahtakale'de de şubesi var ama çeşit olarak zayıf. Telefonla veya internetten sipariş verilebiliyor. Şimdiye dek güvenimi sarsacak herhangi bir durumla karşılaştırmadılar beni.
Kabalcı'dan uzak durun derim, çünki çok pahalı satıyorlar.
Bloguma beklerim. Selamlar
nihalerpeden.blogspot.com

BBÖ dedi ki...

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Fimo'yu ben de iki yerde görememiştim, demek durdurulmuş, yazık olmuş. Sculpey diye bir marka gördüm. Benim evdekilerden de sertleşenler oldu, yağ fikri için de teşekkürler.

Verdiğiniz internet sitesine göz atacağım, ben de yeni renkler almayı planlıyordum. Sevgiler.

Unknown dedi ki...

Fimo hamuruna cam yada boncukları nasıl yapıştırıyoruz, piştikten sonra mı, pişmeden önce koyarsak düşer mi?

BBÖ dedi ki...

Ben piştikten sonra yapıştırıyorum, çünkü boncuklar fırında bozulabilir zannediyorum. Güçlü bir yapıştırıcı kullanırsanız fırından sonra yapıştırmanız sorun teşkil etmeyecektir.

Nesha dedi ki...

Ya ben firina koydugumda eridi neden aceba :(

Berna Arslan dedi ki...

Paketin üzerindeki talimatları doğru takip ettiniz mi acaba?

minona dedi ki...

Merhaba
Ben farklı dizaynlarda şarap şişelerine tasarımlar yapmak istiyorum lakin şarap bardaklarını fırına koysak ne olacak? Nasıl halledebilirim? Ve ejderha gözleri yapıyorum ve bu gözlerin irisleri camdan ama boyamalarını ojeden yapıyorum. Pişirdikten sonra mı gözleri ekliyim? Videolarda hep pişiriyorlar ama nasıl :s

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba,

Bence oje ile süslemelerinizi polimer kil piştikten sonra yapmanız daha sağlıklı olur. Şarap bardakları konusunda maalesef ben de bilemiyorum kusura bakmayın.

Yorumunuz için teşekkürler

Unknown dedi ki...

merhaba polimer kilin üzerinde yazan derecede yani 130 derecede 15 dakikada mor güllerim ve yesil yapraklarim simsiyah oldu nerede yanlis yaptim

Berna Arslan dedi ki...

Tam bilemiyorum, fırını yanlışlıkla ızgara modunda çalıştırmış olabilir misiniz?

Unknown dedi ki...

Merhabalar, bem sadece çocuklar için zararlı mı diye merak ediyorum. Araştırdım biraz ama çok bilgi verilmedi. Bir de 258 super clay diye bir marka aldık Çin malı🤔 düşü düşündürücü

Berna Arslan dedi ki...

Merhaba maalesef ben de çocuklar için herhangi bir zararı var mı bilemiyorum.

Ftm dedi ki...

Selam ben polimer kil ile uğraşırken kızım benim pişirmiş olduğum kili dişlemiş birşey olurmu bu konuda bilgisi olan yazabilir mi lütfen