24 Ekim, 2011

329 - Kızlar ve Matematik

Pazartesi, Ekim 24, 2011 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

Türkiye'de ve sanırım dünyanın birçok ülkesinde kızlar genellikle sözel/yönetimsel bölümlere yönlendirilirken, erkekler matematik/fen ile ilgili mesleklere teşvik ediliyor. Bu da birçok kişinin kafasında tavuk-yumurta ikilemi oluşturduğu için kızların zaten matematikte yeteneksiz, erkeklerin ise yetenekli olduğu kanısına varılabiliyor. Cinsiyet ayrımcılığının bir örneği daha...

Bu konu ile ilgili ABD'de bir araştırma yapılmış ve görülmüş ki cinsiyete dayalı olan bu tip basmakalıp yargılar, çocuklar tarafından daha ilkokul 2. sınıfa gelmeden içselleştirilmiş oluyor. Toplumsal yönlendirmeler, kız çocuklarının matematik/mühendislik alanlarının "zaten bu bölüm bana uygun değil" diye düşünmesine neden oluyor. Bu yüzden matematiğe daha az ilgi duymaya başlayabiliyorlar. 

Bu durumu deneysel olarak göstermek için ise 'Örtülü Çağrışım Testi'* uygulanmış. Bu testte basmakalıp yargılar ne kadar güçlüyse sorulara o kadar çabuk yanıt veriliyor. 126'sı kız, 121'i erkek olmak üzere toplam 247 ilkokul öğrencisi (1.-5. sınıf arası) deneye katılıyor. Çocuklardan 4 sözcük tipini sınıflandırmaları istenmiş, bunlar erkek isimleri, kadın isimleri, matematik terimleri ve sözel terimler. Eğer basmakalıp yargılar kuvvetliyse, erkek isimleri ile matematik terimleri birlikte olduğunda hızlı tepki; aynı şekilde kız isimleri ile sözel terimler birlikte olduğunda hızlı tepki verilmesi bekleniyordu. Sonuçlar, ikinci sınıftan itibaren çocukların önyargıları ile karar verdiğini gösteriyor. 

*Implicit Association Test, Harvard Üniversitesi'nin bu tip online deneylerine katılabilirsiniz.

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/bilim-teknoloji/abd-de-toplumsal-cinsiyet-ve-matematik-haberi-41137

0 yorum: