21 Aralık, 2011

353 - Bumerang Nesli

Çarşamba, Aralık 21, 2011 Gönderen Berna Arslan yorum yok

Batı kültüründe yetişen günümüz gençliğine Bumerang nesli dendiğini duydunuz mu? Bunun sebebi bir süre kendi başına yaşayan gençlerin tekrar ebeveynlerinin yanına dönüp onlarla birlikte yaşaması. 

Kanada istatistiklerine bakarsak 1981 yılında 20-29 yaşları arasında olan bireylerin yüzde 27.5'inin ailesi ile yaşadığını görüyoruz. 2001'de ise bu rakam yüzde 41'e fırlamış durumda. ABD'de de benzer bir artış sözkonusu. Gençlerin eve geri dönmesinin en büyük sebeplerinden biri elbette ekonomik kriz ve iş bulamama. Üniversite diplomasının işi garantilememesi uçan kuşların yuvaya geri dönmesi demek oluyor.

İş bulamayıp eve geri dönen gençler, ebeveynleri tarafından maddi olarak desteklendiğinden, iş arama motivasyonlarını kaybettikleri yönünde bir korkudan söz etmek de mümkün. Tabii bir yandan bu durum, aileleri ile daha uzun zaman geçiren Doğulu kültürlerdeki gençlerin durumuna benzetiliyor ve yaşlı Batılılara bakım için ileride bir umut olabileceği de düşünülüyor.

"Twixter"lar ile tanışın, ebeveynlerinin parası ile geçinen,
işten işe ve eşten eşe geçen genç yetişkinler.
Tembel değiller, yalnızca büyümek bilmiyorlar

Türk toplumu, gençlerin evlenene kadar aile yanında kalmasını destekliyor. Ancak buna alışık olmayan toplumlar için 20-30 yaş arası bireylerin evde kalması pek de hoş bir durum değil. Bu durum, gençlerin yetişkinliğe adım atmasını geciktiriyor ve bu gençlere çeşit çeşit lakaplar takılmasına neden oluyor. Japonca'da bu bireylere "parazit bekar", İngilizce'de "sünger" deniyor. ABD'liler bu gençlere "twixter" diye de bir isim takmış. Ayrıca, 2000 yılında American Psychologist dergisinde yayınlanan bir makalede bu duruma "emerging adulthood", yani "gelişmekte olan yetişkinlik" adı verilmiş. Bu kavram, gelişmiş ülkelerde 20-30 yaşları arasında olan, çocuksuz, kendi evlerinde yaşamayan ve kendi başına yaşayacak bir geliri olmayan gençleri kapsıyor. 

2006 yılında bu konuda yapılmış bir film bile var, adı Failure to Launch/Düş Yakamızdan. Başrollerinde de tanınmış oyuncular Matthew McConaughey ve Sarah Jessica Parker yer alıyor.

Bu aralar bu konulara taktım, dertliyim. =)
Batı kültürü, Türk kültürüne nazaran birey için çok daha yüksek bir bağımsızlık hedefliyor. Aile kültürü pek güçlü değil, yaşlı nüfus artıyor ve genç nesil, yaşlılarla ilgilenemiyor. Türkiye'de ise bireyler aileleri ile daha sıcak bir ilişki içerisinde, fakat ailelerinin etkisinden bir türlü kopamıyor. Birçok üniversite mezunu bireyin evden ayrılma yaşı evlilik yaşına bağlı oluyor ve kendi ayakları üzerinde durabilme geciktikçe gecikiyor.

Dipnot: Konuyla alakalı olarak "Neslimiz Neden Mahvoldu" yazıma şuradan göz atabilirsiniz.

0 yorum: