06 Şubat, 2012

368 - Filler de Resim Yapar

Pazartesi, Şubat 06, 2012 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Tayland'ta filler alıyor boya dolu fırçaları hortumlarına ve başlıyorlar tuval üzerinde yeteneklerini sergilemeye. Ortaya çıkan tablolar insanlar tarafından çizilmiş gibi kaliteli. Çoğu resim, filleri veya bitkileri yansıtıyor. Peki filler bunu nasıl yapıyor? Filler gerçekten hayalgüçlerini kullanarak resim yapabilecek kadar kabiliyetli ve zeki mi?

Desmond Morris de bunu merak ederek Tayland gezisinde fillerin resim yaptığı merkezlerden birine uğruyor. İzleyicilerin çoğu bu yetenek karşısında şaşkın. Fillerin yaptığı resimler kapış kapış satılıyor. Her filin özel bir bakıcısı bulunuyor. Gösteride, fil bakıcısı ile sahneye çıkıyor. Bakıcının tek yaptığı fırçadaki boya bitince fırçayı değiştirmek oluyor. Morris ise gösteriyi izlerken bir şey farkediyor. 

Aslında filin her fırça darbesinden önce bakıcısı elini filin üzerinde gezdiriyor ve nasıl bir çizgi çizmesi gerektiğini eliyle gösteriyor. Fil ise büyük bir yetenek ile bu hareketi alıp tabloya transfer edebiliyor. Filin, bunun için derisinden aldığı dokunma hareketini çok düzgün bir biçimde işliyor olması gerekiyor (aklıma takılan bir nokta filin nereden çizmeye devam etmesi gerektiğini nasıl bildiği). Yine Morris'in farkettiğine göre bir fil hep aynı türde resmi çiziyor. Mesela bir tanesi hep çiçek çizerken, bir diğeri ağaç çiziyor. Gösterinin sonunda ise filler muz ile ödüllendiriliyor.


Tayland'ta filler eskiden tomrukçuluk işinde kullanılır ve ağaç taşırlarmış. Bu durum kanunlar ile yasaklanınca ortada bir sürü fil kalmış. Bu filleri ne yapalım diye düşünen Taylandlılar da filler için merkezler kurmuş ve onları göstererek para kazanmayı amaçlamış. Daha sonra işler gelişmiş ve görüldüğü gibi fillerin resim yapmasına kadar gelmiş. Vahşi dünyada fillerin hortumlarını resim yaparken kullandıkları gibi ince işlerde kullanmaları gerekmiyor. Bu yüzden aslında büyük bir öğrenme işinin altından başarıyla kalkmışlar diyebiliriz. 

Buradaki videoda resim yapan bir fili izleyebilirsiniz. Kamera filin hortumuna odaklandığından dolayı bakıcının nasıl bir davranışta bulunduğunu göremiyoruz. Son olarak buraya tıklayarak tabloların fiyatlarına bakmanızı da öneririm!

Kaynak: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1151283/Can-jumbo-elephants-really-paint--Intrigued-stories-naturalist-Desmond-Morris-set-truth.html

0 yorum: