24 Şubat, 2012

Haftanın filmi: Poltergeist - Bir Korku Klasiği

Cuma, Şubat 24, 2012 Gönderen Berna Arslan , yorum yok


Daha önce pek aram olmayan korku-gerilim filmlerine eşim sayesinde sardığımı söylemiştim. Klasikleşmiş eski korku filmlerini indirelim de izleyelim dedim ve bunlardan birini çok beğendim: Poltergeist (1982).

Poltergeist, üç çocuklu ve mutlu bir ailenin en küçük çocuklarının televizyon vasıtasıyla hayaletlerle iletişim kurmasından sonra gelişen olayları anlatıyor. Film, özellikle anne rolündeki JoBeth Williams'ın ve çocukların performansıyla öne çıkıyor. Tipik bir "evdeki bilinmeyen varlık" filminin özelliklerini taşısa da filmi kaliteli yapan farklı özellikleri var. Son yıllarda çekilen bu tür filmlerin çoğu film ve heyecan bitiyor dediğiniz yerde bitiyor, Poltergeist ise heyecanı o noktada yeniden başlatıyor. Ayrıca filmin görsel efektleri çekildiği yıla göre oldukça gelişmiş.
Hayaletlerle iletişime geçen sinir bozucu bir çocuk şart
Filmin karakterlerinin akıllı olmaları, yani gereksiz yere kendilerini tehlikeye atmamaları filmi daha gerçekçi yapıyor. Filmin senaristleri arasında Steven Spielberg de bulunuyor. İlerleyen yıllarda filmin ikincisi ve üçüncüsü de çekilmiş, ancak aynı başarıya ulaşamamış. 1982 yapımı film 2013'te vizyona girmek üzere tekrar çekilecekmiş. Hollywood yine fikirleri tüketti anlaşılan.

Anne & Baba
Bir de filmin lanetinden bahsediliyor, onu da esgeçmeyeyim. 1. ve 3. filmler arasındaki altı yılda filmin oyuncularından dört tanesi hayatını kaybetmiş. Bu laneti filmin bazı sahnelerinde gerçek (evet gerçek!) insan iskeletleri kullanılmasına bağlayanlar var. Fragmanı da burada.

Dipnot: Insidious (Ruhlar Bölgesi, 2010) da bu filmden esinlenmiş gibi geldi bize.

0 yorum: