29 Şubat, 2012

377 - Facebook ve Twitter'ın kokain etkisi

Çarşamba, Şubat 29, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 2 yorum

Cep telefonunuzu evde unutunca kendinizi eksik hissediyor, panikliyor musunuz? 10-15 sene önce hiçbirimiz böyle tepkiler göstermiyorduk, ama teknolojinin hayatımızdaki yeri o kadar güçlendi ki, artık birkaç gün internet bağlantımız olmasa ne yapacağımızı bilemiyoruz.

Teknoloji bağımlılığı konusunda yapılan bir araştırmaya göre 5 üniversite öğrencisinden yaklaşık 4'ü tüm gün boyunca teknolojiden uzak yaşarlarsa zihinsel ve fiziksel stres belirtileri gösteriyorlar. Cep telefonları, dizüstü bilgisayarlar, Facebook ve Twitter'dan uzak kalan gençler panik ve dışlanmışlık duygusu yaşıyor. 



Bu belirtiler ise uyuşturucu bağımlısı kişilerin uyuşturucudan yoksun kaldıklarında hissettiği duygulara benziyor. Yani teknoloji artık bizim için basitçe ilgilendiğimiz bir iletişim aracı olmaktan çok, bağımlısı olduğumuz ve onsuz kendimizi tedirgin, güvensiz, rahatsız, kızgın ve üzgün hissettiğimiz bir araç haline gelmiş. 

Bahsedilen çalışma yaşları 17 ve 23 arasında değişen 150 kişi ile yapılmış. Cep telefonu, dizüstü bilgisayarları toplanmış. Sosyal medya sitelerine girmeleri ve televizyon izlemeleri yasaklanmış. Kendilerinden günlük tutmaları istenmiş. Ev telefonu kullanmalarına ve kitap okumalarına ise izin verilmiş. Katılımcıların sadece yüzde 21'i böyle yaşamanın faydalarından bahsetmiş. 

Bazı katılımcıların aldığı notlar şöyle: 

"Büyük bir okyanusun ortasındaki ıssız bir adada kalmış çaresiz biri gibi hissettim."
"Ne yapacağımı bilemiyorum. Mutfağa gidip anlamsızca çekmecelere bakmayı ve bir şeyler içmeyi alışkanlık haline getirdim." 

24 saat boyunca insan kendini oyalayacak bir şeyler elbette bulur gibime geliyor, ancak gerçekten de özellikle internetin hayatlarımızda çok büyük bir yer kapladığını düşünüyorum ben de. Siz ne diyorsunuz, 24 saat dayanır mısınız?

Kaynak: http://theworldunplugged.wordpress.com

2 yorum:

Junkhead dedi ki...

Valla dayandığım zamanlar oluyor yazları tatile gittiğimde yanıma laptopumu almadığımda :) Ama evdeyken internet olmayınca hakkaten insan bir boşlukta hissediyor :D :/

BBÖ dedi ki...

yaz tatilinde teknolojiden uzak olmak hoşuma gidiyor =)