23 Şubat, 2012

375 - Pet Shopları Nasıl Şikayet Ederiz?


Geçtiğimiz haftasonu bir muhabbet kuşu almak üzere yola çıktık. İlk önce bize bir arkadaşımızın söylemiş olduğu Sera Group diye bir yere gittik. Ve hayvanların ne kadar kötü şartlarda yaşatıldığını kendi gözlerimizle gördük.

Muhabbet kuşlarını barındıran yaklaşık 10 adet bölme vardı. Her bölmede en az bir tane hasta kuş bulunuyordu. Bazı kafeslerde 5-6 tane kuş biraraya gelmiş, birbirlerini ısıtmaya çalışıyorlardı. Doğaları itibariyle muhabbet kuşları hastalıklarını çok ciddi duruma gelene kadar belli etmediklerinden dolayı ne kadar hasta olduklarını tahmin edebilirsiniz. Bir kafesteki kuşlardan birinin tüyleri dökülmüştü ve yere yapışmıştı, belki de ölmüştü. Bir tanesi kafesin yer kısmında duruyordu, ölmek üzereydi. Ve kuşların sesi bile çıkmıyordu. Normalde kalabalık olunca cik cik öten hayvanlar sessiz sakin oturuyorlardı. Suları az temizlendiğinden içinde dışkı birikmişti. Ne kadar uğraşsam nasıl bir durumda olduklarını anlatmama kelimeler yetmez.

Biz kendimizi dışarı zor attık, ama oradaki hayvancıklara kimbilir ne oldu? Geçtiğimiz Cumartesi'den bugüne, ben bu yazıyı yazana kadar eminim ki kuşların bir kısmı daha hastalandı ve belki de birkaç tanesi öldü. 

Pet shop'lar zaten karşı olduğum bir kavram, ancak şehir insanına fazla bir şans da tanınmıyor. Kedi-köpek edinmek isteyenler umarım barınaktaki veya sokaktaki hayvanları tercih ediyorlardır. Kuş alacak olanların ise üreticileri tercih etmesi gerektiği söyleniyor, ancak bu üreticiler nerede benim de hiçbir fikrim yok.

Şimdi gelelim böyle bir pet shop ile karşılaşınca neler yapabileceğimize...

1. petshopgercegi.com adlı site böyle durumlarla karşılaşan ve bundan rahatsız olan insanların deneyimlerini aktardığı bir site. Yalnız kendilerinin de belirttiği üzere amaçları sadece şikayetleri toplu bir şekilde duyurmak. Yani buraya yazıp vicdan rahatlaması yaşamak yeterli değil, bu durumu takip etmek önemli. Peki ne yapacağız?

2. Şikayet dilekçesi vereceğiz. Bunun çeşitli örneklerini burada paylaşacağım. E-posta ile de şikayet etmek mümkün, buna şaşırdım açıkçası! E-posta ile gönderilen dilekçeyi burada görebilirsiniz, hatta buna cevaben pet shop idari para cezası almış. Bu beni ümitlendirdi, ben de şikayetimi bu belgeye dayanarak yazacağım. Keşke fotoğraf çekmek aklıma gelseydi, kanıt olarak iyi olabilirdi.

Başka bir kaynakta okuduğuma göre pet shop'lardan sorumlu makam İl Tarım Müdürlüğü olduğundan şikayet dilekçesini buraya vermek gerekiyormuş (Buradaki 19. maddeye bakınız). Buraya tıklayın, bir dilekçe örneği göreceksiniz, bunun oldukça faydalı olacağını sanıyorum. Bu adreste de başka bir örnek bulunuyor. 

Pet shop yönetmeliğini buradan okuyabilirsiniz. Şikayette bulunacaksanız yönetmeliği kaynak olarak kullanmayı unutmayın. Son olarak şuna da göz atabilirsiniz: http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/haber.aspx?id=4060196&yazarid=90

Dipnot: petshopgercegi.com'da daha güncel dilekçelere de rastlayabilirsiniz, dilekçeyi göndereceğiniz e-posta adresleri değişime uğramış olabiliyor

14 yorum:

Ömer Özdemir dedi ki...

Çevre Bakanlığı'nın görev tanımına bu işler de giriyor mu, açıkçası bilmiyorum. Binlerce hayvanın sokaklarda yaşadığı ülkemizde aslında bir Hayvan Bakanlığına ihtiyaç var, belki de dünyada bir ilk oluruz. Bu işi Tarım ve Köyişleri'nin götüremediği çok açık. Tüm Petshopların denetim altına alınmasından, cezai müeyyidelerin sertleştirilmesinden başka çare yok. Hayvana eziyet edenin para cezası ile cezalandırılması çok saçma, işyeri kapatılacak ve bir daha bu işle iştigal etmeleri engellenecek, başka yolu yok, bu adamlar parayı verip yine yapar bu eziyeti. Hayvan sevgisi ile değil, para amaçlı açılmış yerler buralar. Bu insanlar ticari amaçla bu merkezleri açıyorlar diyelim, peki bünyelerinde çalışan veterinerler bu işe hangi vicdanla nasıl seyirci kalıyorlar, bunu anlamak ayrıca bir zor. Kısacası yazıklar olsun savunmasız ve muhtaç yaratıklara eziyet edenlere, insan tanımından çok uzaktalar.
En kötüsü de böyle durumlarda kimi kime şikayet edeceğimizi bile bilmiyoruz.

BBÖ dedi ki...

Bence de para cezası yeterli değil, bir daha bu işte çalışmaları engellenmeli. Henüz dilekçeme cevap almadım, ama daha önceki örneklerde gördüğüm kadarıyla henüz cevap gelmemesi normal, bekleyeceğim. Hayvanları bakmak için evimize alıyoruz ama evimize gelene kadar geçtikleri yollar onlar için büyük eziyet diye düşünmeden edemiyor insan.

Unknown dedi ki...

aynı sorunu ben yaşadım ve inanın artık aldığımda benmi bakamıyorum ve bu hayvanlar ölüyor dediğim ana kadar antibiotikler vitaminler ve birçok sey sonunda sorunun bende olmadığını petshopta olduğunu anladım en az 5 6 kuş elimde can verdi ben şikayet etmek istiyorum ama ilgileneceklermi geçen gün gittim kavga ettim içim sızlıyor yazıklar olsun 10 lira kazanmak için hayvanları canını hiçe sayıyorlar

sıla dedi ki...

Merhaba,

18.11.2013 tarihinde kadıköy OBEN PET CLUB' dan pomerian boo yavrusu satın aldım. satış yapan kişi köpeğin ukraynadan geleceğini söyledi. köpek geldiğinde cip ve aşı karnesini verdiler. söylediklerine göre köpeğin karma aşısını yaptırmışlar. iki gün sonra köpeğimizin nefes alış verişinde hırıltı hissedince pet shop'un önerdiği veterinere gittik. veteriner aşı karnesine baktığında karma aşısının yapılmadığını yurtdışından köpeği sokmak için aşı stiker'ı yapıştırdıklarını söyledi ve köpeğe 5 günlük bi grip aşısı tedavisi uyguladı. ciğerlerinin iltahaplandığını söyleyerek 500 gr olan köpeğe 10 mg lık ilaç verdi. normalde 500 gr olan bir köpeğe 2 mg dozluk verilmesi gerekirken 5 katı fazla doz verildi ve köpekte idrar artışı oldu. köpekte halsizlik olunca ataşehirdeki başka bir veterinere gittik. eve geldiğimizde köpek gene halsiz olunca bağdat caddesindeki anatolia hayvan hastanesine gittik. köpekte aşırı halsizlik vardı. veteriner hekim serum verdi. köpeği ilk gördüğünde köpeğin 2-2.5 aylık olduğunu söyledi. biz petshopdan alırken 3 aylık bilgisi verilmişti. genlik hastalığı ve karma aşı testi için tahlil yaptırdık. iki testte negatif çıktı. köpeğimizde ne karma aşı ne gençlik hastalığı vardı. ertesi gün tekrar hastaneye gittik ve köpeğimizin dışkısında iç parazite rastlandı. kısa bir sürede komaya girdi bilincini ve dengesini kaybetti. 31 kasım akşamı hastanede yoğun bakımda kaldı ve 1 aralık sabahı saat 8 de hayatını kaybetti. Köpeğimin testleri, kan değerleri, anatolia hayvan hastanesinden aldığım yazılı evrak bulunmaktadır.

Ben köpeğimi kaybettim sadece iki hafta birlikte yaşadık. ben hayvanlardan korkan ve hayvan sevgisi olmayan biriydim. ama bu köpekle herşey değişti. onları hayvan olarak değil canlı olarak görüyorum. yaptığım araştırmalara göre iç parazit hastalığı bulaşıcı bi hastalıkmış. muhtemelen bu hastalık köpeğimle birlikte gelen diğer hayvanlara da bulaşmıştır. köpeğimin ve kardeşi birlikte gelmişti. şuan benim köpeğim ölmüş olabilir ama temas ettiği diğer köpeklere de bu hastalık bulaşmış olabilir.
köpeği aldığımızda ücretin bi miktarını nakit bi miktarını kartla ödedik. buna bahane göstererek fatura vermediler.
facebooktaki sitelerinde (https://www.facebook.com/OBENPET/info) 21 günlük garantili satış sözleşmesi diye bi bilgi var. köpeğimizin öldüğünü söylediğimizde onlardan kaynaklanan bi sebep olmadığını söylediler. biz ısrar edince köpeğin ücretinin yarısını karşılık erkek kardeşini vereceklerini söylediler.
köpeğin sağlık karnesinde sahte stiker vardı. karma aşısının yapıldığı yazıyordu. ama karma aşı yapılmamıştır.
sattıkları köpekler bodrum katında karanlıkta durmaktadır. oraya girmeme izin vermediler ama hayvanların sesleri iyi gelmiyordu.

Adsız dedi ki...

e posta ile nasil sikayet ederiz cok ama cok sinirliyim ciftci torunuyum bugun carrefour bursa animalyum pet'te 5-6 ordek iki civciv biri hasta itiraf etti satici bir arada ve sulari yok
hayvanlara ibikten su iciriyorlar
ordek bol su ister bu sicakta
ama anlatmaya kalktik adam dovecekti neredeyse
sikayet etmek istiyorum ne yapmam gerek

tesekkurler

muge

bbö dedi ki...

Merhaba,

Ben zamanında şöyle bir şikayet hazırlamıştım, ama cevap almadım. Bu yazıda bazı adreslerden bahsettim, ama siz de araştırıp kimlere gönderilmesi gerektiğini güncellerseniz çok sevinirim, eminim birçok kişinin işine yarayacaktır.

Valilik Yüksek Makamına


Petshopların denetimi 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanununu uygulamakla yükümle Çevre ve Orman Bakanlığı oluru ile Valiliklere verilmistir. Sekreteryası ile İl Çevre Müdürlüklerince yapılmaktadir.
Bu bağlamda aşağıda ismi ve adresi geçen işletmenin yasa ve yönetmeliklere uygun biçimde denetlenmesini talep ediyoruz.


1. Öncelikle İl Çevre Müdürlüğü(Hayvanları Koruma Kanununa göre hayvanların uygun koşullarda olup olmadığı hususunda denetim için) ve İl Tarım Müdürlüğü (Ruhsata ilişkin denetim için) başta olmak üzere HKK Kurulu üyesi diğer kurumlar olan Belediye Veteriner İşleri Müdürlüğü ve Zabıta Müdürlüğü, Veteriner Hekimler Odası Temsilcisi, Baro Hayvan Hakları Komisyonu temsilcisi, gerek duyulması halinde Emniyet Müdürlüğü’nden bir görevli ile DENETİM EKİBİ oluşturulmalı ve bu ekiple denetim yapılmalıdır.


2. Denetim aşağıdaki yönetmelik maddelerine göre tek tek kontrol edilerek yapılmalıdır.

Bu bağlamda:
 a) Bu petshopta hasta hayvanların (örneğin muhabbetkuşları) sağlıklı hayvanlarla aynı kafeste tutuldukları bilinmektedir. Bu durumun denetlenmesini,
 b) Birden fazla hayvanın aynı kafeste tutulduğu bilinmektedir. Kafeslerde kaç adet hayvan bulunduğunun denetimini,
c) Veteriner Hekimler Odasından gelen temsilcinin hayvanların genel durumlarını kontrol etmesini, sorumlu veteriner
hekimin aşı ve muayene evraklarının denetlenmesini,
d) Bu petshopun havalandırmasının yeterli olmadığı, hijyen koşullarına uymadığı bilinmektedir. Bu konuların denetlenmesini,
e) Petshoplarda veteriner hekimin çalışma saatlerini gösterir belgenin olup olmadığının, belge var olduğu beyan edilirse, o saatte veteriner hekimin orada olup olmadığının denetlenmesini,
f) Yönetmeliğin fiziki ve işletme koşullarını belirleyen tüm maddelerinin tek tek kontrol edilip, her madde için ayrı ayrı denetim yapılmasını
önemle talep ediyoruz.
Yönetmeliğe ve mevzuata aykırı tüm noksanlıkların ve aksamaların gözardı edilmeden tek tek belirlenerek gerekli
işlemin yapılmasını, daha önceden süregelen aksamalar için ayrı süre verilmeyip kapatılma kararının verilmesini talep ediyoruz.
Ayrıca, doğalarına aykırı tutulan ve acı çekmelerine sebebiyet verilen hayvanlar için 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu gereği işlem yapılmasını, hayvan başına idari para cezası verilmesini talep ediyoruz.
Denetime ve tutulan raporlara ilişkin doğru ve net bilginin tarafımıza yazılı olarak 4982 ve 3071 sayılı yasa gereği
verilmesini emir ve müsaadelerinize saygılarımızla arz ederiz.

(diğer yorumda devam ediyor)

BBÖ dedi ki...

(devamı)

Dağıtım: BİMER, Çevre ve Orman Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli Idareler Genel Müdürlüğü,
İl Hayvan Koruma Kurulu Başkanlığı, İl Çevre Müdürlüğü, İl Tarım Müdürlüğü, Emniyet Müdürlüğü, Belediye Başkanlığı, Veteriner Hekim Oda Başkanlığı, HKK üyesi kurum müdürlükleri, Basın Kuruluşları.

ŞİKAYETÇİNİN İSMİ ............ SEMTİ/ŞEHRİ ...................
TC KİMLİK: ...............................

Denetimi istenen petshop isim ve adresi:

............................................


EK..1. Ev ve Süs Hayvanları Satış Barınma Eğitim yerlerinin kuruluş, açılış, ruhsat, çalışma ve denetleme usül ve
esaslarına dair yönetmelik.

EK..2. Çevre ve Orman Bakanlığının 5199 sayılı yasanın uygulaması için Mülki İdarelere yetki devri yazısı.


EK…1
EV VE SÜS HAYVANLARI SATIŞ, BARINMA VE EĞİTİM YERLERİNİN KURULUŞ, AÇILIŞ, RUHSAT, ÇALIŞMA VE DENETLENME USUL
VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK


ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Teknik ve Hijyen Şartları
Genel Şartlar
Madde 7- Ruhsat verilmesi için iş yerlerinde aşağıdaki asgari, teknik ve hijyenik şartların bulunması zorunludur. 1) İşyeri zemini kolay yıkanabilen ve dezenfekte edilebilen fayans, mermer veya benzeri malzeme ile kaplı olmalı, duvarları su geçirmez kolay temizlenip dezenfekte edilebilir açık renkli malzeme ile kaplı olmalıdır. 2) İş yeri zemini eğimli olmalıdır. Zeminde kanalizasyon veya fosseptiğe bağlı ızgaralı veya sifonlu yer süzgeci bulunmalıdır.3) İş yerlerinde, şehir şebekesine bağlı su tesisatı veya bu amaca yönelik yeterli kapasitede su deposu bulunmalıdır.4) Zeminin ve duvarların temizlik ve dezenfeksiyonu için basınçlı su, musluk ve hortum düzeni bulunmalıdır. 5) Aydınlatma yeterli olmalı, hayvanları rahatsız edecek kuvvetli, doğrudan hayvanları aydınlatacak ışık kullanılmamalıdır.6) İşyerlerinin dışarıya açılan pencere kanatları her türlü haşerenin girmesini engelleyecek tarzda kapatılmalıdır.7) İşyerinin havasını, iklim, hayvan sayısı,hayvan türü gibi koşullara bağlı olarak temizleyebilen havalandırma tesisatı bulunmalıdır.8) Kafes ve ekipmanlar ile malzemeler, dezenfektanlara dayanıklı, paslanmaz ve kolay temizlenebilir malzemeden yapılmış olmalıdır.9) İşyeri her türlü mikroorganizmalara ve çeşitli parazitlere karşı yedi günde bir dezenfekte edilmeli ve örneği Ek-9 da bulunan dezenfeksiyon belgesi işyeri sorumlu veteriner hekimi tarafından imzalanarak işyerine asılmalıdır.10) Her kafeste yemlik ve suluk bulunmalıdır. Kafes, suluk, yemlik gibi malzemeler , her hayvan değişiminden önce mutlaka dezenfekte edilmelidir.11) Kafesler, hayvan türlerine göre yeterli sayıda ve büyüklükte olmalıdır. Kafesler üst üste konmamalı, akvaryumlar ise 4 kattan fazla olmamak üzere üst üste konulabilir.12) Yılan, kertenkele, kurbağa, kaplumbağa gibi hayvanların barındırıldıkları özel koruma yerlerinde, tabii hayatlarındaki ortam sağlanmalıdır.
(diğer yorumda devam ediyor)

BBÖ dedi ki...

(devamı)

13) İşyeri alanı, hayvan başına en az aşağıdaki gibi olmalıdır.-Her bir adet köpek için 0,8 m²,Her bir adet yılan için 0,2 m²,Her bir adet sincap için 0,3 m²,Her bir adet kedi için 0,2 m²,-Her bir adet tavşan için 0,3 m², Her bir adet fare, kobay, hamster için 0,1 m², 25 adet kanarya, muhabbet kuşu vb. küçük kafes kuşları için 0,4 m²,5 adet sevda papağanı, kolyeli papağan vb. orta boy kafes kuşları için 0,4m²,14) İş yerlerinde köpek, kedi, sincap, ve yırtıcı hayvanlar kafeslerde tek olarak bulundurulmalıdır.15) Akvaryum, raflar, kafesler ve masaların kapladığı alanlara ek olarak, hayvanların bakım, beslenme ve diğer hizmetlerinin kolaylıkla yapılabilmesi için yeterli genişlikte koridor bulunmalıdır.16)Kafeslere konulan altlıklar en az haftada bir defa, gerekli durumlarda daha sık değiştirilmeli ve her değiştirilmede kafes dezenfekte edilmelidir.17) “İş yerlerinde, hasta ve hastalıktan şüpheli hayvanların, sağlıklı hayvanlarla irtibatını kesecek şekilde her hayvan türü için izole edilmiş ayrı karantina yerleri veya kafesleri bulundurulmalıdır.”
18) İş yerlerinde çevreye rahatsızlık verecek hayvan seslerinin veya kötü kokunun yayılmaması için gerekli önlemler alınacaktır. 19) Temizlik artıkları, hayvanlar için kullanılan altlıklar ve dışkılar, çöp kutusu içine konan, dayanıklı ve yırtık olmayan, ağzı bağlanabilen naylon torbalar içine konulacak, işyeri dışına bırakılmayacaktır.20) İş yerinde ölen hayvanların ölüm nedeni, sorumlu veteriner hekim tarafından kayıt defterine işlenir. Varsa yapılan tahlil, uygulanan tedavi ve laboratuar teşhisleri rapor halinde deftere işlenip işyerinde muhafaza edilir.21) Bu Yönetmeliğe tabi iş yerlerinde, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununa tabi ihbarı mecburi bir hastalık çıktığında, sorumlu veteriner hekim durumu, resmi makamlara haber vermek ve yetkililerce alınacak yasal tedbirleri uygulamakla yükümlüdür.22) Bu yönetmeliğe tabi iş yerlerinde bulunan hayvanlar, İl veya İlçe Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimler tarafından, her türlü sağlık kontrollerini yapmak üzere karantinaya alınabilir. Karantina sonunda sağlıklı hayvanlara sağlık karnesi düzenlenerek işyeri sahibine iade edilir. Bu süre içinde hayvanların her türlü masrafları işyeri sahibine aittir.23) “Pasaj veya çarşı içlerinde bulunan ev ve süs hayvanı satış yerlerinde, 7 inci maddenin ikinci ve dördüncü fıkralarının uygulanamadığı durumlarda, genel teknik ve hijyenik tedbirlerin uygunluğuna bakılır.”
Ev ve Süs Hayvanları Satış Yerleri
Madde 8- Ev ve süs hayvanlarının satış yerlerinde aşağıdaki şartlara uyulması zorunludur.

BBÖ dedi ki...

(devamı)


a) “Ev ve süs hayvanı satan iş yerlerinde, sorumlu veteriner hekimin bulundurulması ve il müdürlüğünce onaylanmış, veteriner hekimin çalışma saatlerini gösterir belgenin iş yerine asılması zorunludur.”
b) Hayvanlar işyerine konulmadan önce mutlaka iç ve dış parazitlere karşı ilaçlanmalı ve yapılan işlem tarihide belirtilerek sorumlu veteriner hekim tarafından sağlık karnelerine işlenip onaylanmalıdır.c) İki aylıktan küçük kedi ve köpeklerin satışı yasaktır. Kediler 8. haftada ( 56 günlük ) Panleukopenia ve Rhinotracheitis, köpekler 8. haftada ( 56 günlük ) Parvo Viral Enterit, Corona,Hepatit, Leptozpirozis ve gençlik hastalığına karşı, 12. haftada kuduz hastalığına karşı sorumlu veteriner hekim tarafından mutlaka aşılanmalı, tarihleri belirtilerek sağlık karnelerine işlenmeli ve en az 4 gün bekletildikten sonra satışa sunulmalıdır. d) Yurt dışından ithali yasak olan hayvanların satışı yasaktır.e) “İthal edilmiş hayvanlar için, ithal edildiklerini gösteren gümrük belgelerinin, sağlık ve orijin sertifikalarının birer suretinin bulundurulması zorunludur.” (Değişik: 27 Kasım 2001 tarihli ve 24596 sayılı R. G.)f) İşyerlerinde yılan, kertenkele, kaplumbağa, kurbağa, her türlü kuş ve akvaryum balıkları hariç diğer hayvanların türe bağlı tüm aşılarının yapıldığını gösteren sorumlu veteriner hekim onaylı sağlık karneleri bulundurulmalıdır.g) İş yerinde satılan hayvanlarla ilgili bir örneği Ek-5′de bulunan kayıt formu doldurulup, sorumlu veteriner hekimin onayından sonra, mutlaka hayvan sahibine verilecektir. h) İşyerlerinde, kaplumbağa, balık, yılan, kertenkele gibi akvaryum hayvanları, kanarya, muhabbet kuşu, papağan gibi kuş türleri ile kedi, köpek, gibi hayvanlar ayrı bölümlerde barındırılmalı ve satılmalıdır.ı) Ebeveynlerin veya ebeveyn sorumluluğu taşıyan diğer şahısların açık rızası olmaksızın 16 yaşın altındaki kişilere ev ve süs hayvanı satılamaz.i) Müşterilerin kafeste bulunan hayvanlara direk teması ve ulaşması önlenmelidir.j) “Ev ve süs hayvanı satış yerlerinde, Nesli Tehlike Altında Bulunan Türlerin Uluslararası Ticareti Sözleşmesinin (CITES) I, II, ve III no’lu listeleri kapsamında bulunan hayvanlar için yetkili otoriteden alınmış ithalat CITES belgesinin bir nüshası ayrıca alıcıya verilir.”
“Hayvan Konukevi, Pansiyon, Otel Gibi Her Türlü Barınak ve Eğitim Yerleri”
Yasaklar ve Cezai işlemler
Madde 16-Yasaklar aşağıda sayılmıştır. a) Bu iş yerleri, başka işyeri ile ve meskenle doğrudan ilişkili olmamalıdır.b) İş yerlerinde, reçeteye tabi olmayan Veteriner Müstahzarları dışında her türlü ilaç, aşı ve biyolojik madde satışı yapılamaz. c) İş yerlerinde, hayvan üretimi yapılamaz.d) Bu iş yerlerinde doğal ortamlarından yakalanarak toplanan yaban av hayvanlarının, bunların yumurta ve yavrularının üretilmesi ve satılması yasaktır.e) İş yerlerine muayene, tedavi ve aşılama amacı ile hasta ve sağlam hayvan kabul edilemez. f) Bu yönetmeliğe tabi iş yerlerini, işyeri sorumlu veteriner hekimi, amacı dışında muayene, tedavi, ilaç ve aşı uygulaması gibi amaçlarla kullanamaz.g) Satış yerlerinde hiç bir surette kafeslere misafir hayvan konmaz.h)Hayvanların eğitimi sırasında hayvanın gücünü aşacak hareketlere zorlayarak yaralanmalarına veya sakat kalmalarına yol aşacak yöntemler uygulanama, cihaz tatbik edilemez.ı) Ev ve süs hayvanları satış yeri, hayvan konukevi, pansiyon ve otelleri ile her türlü hayvan eğitim yerlerinin iş yeri kurma izni ve ruhsat almadan faaliyete geçmesi, ruhsat almış iş yerlerinde bu Yönetmelik hükümlerinin ihlali, veya Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı tarafından yapılan denetimlerde mevzuata aykırı hususların tespiti, görülen noksanlıkların ve aksaklıkların verilen süre içerisinde giderilmemesi veya eksikliklerin devam etmesi hallerinde iki kez yazılı ikazı takiben işyeri hakkında kapatılma kararı verilir.

BBÖ dedi ki...

(devamı)

EK ….2
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI
Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Sayı :B.18.0.DMP.0.03.05-622-01-5/85 04/01/2007

Konu : Şikayet
Sn.Nesrin ÇITIRIK (Atatürk Cd. Metro Sineması Sokağı SEYHAN/ADANA)

İlgi : 17.12.2007 tarih ve 860 sayılı şikayet dilekçesi.

İlgide kayıtlı şikayet dilekçesi ve ekinde ev ve süs hayvanı satan işyerlerine yapılan denetimlerin yetersiz oldugu belirtilmekte ve Ankara’dan ilgili kurumlardan mufettiş istenerek denetimlerin yapılmasi talep edilmektedir.
Bakanlığımızca yayımlanan 5199 sayılı Hayvanları koruma kanunu’na bağlı olarak yayımlanan 26166 sayılı “Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin 4. maddesinde denetim elemanı tanımı “5199 sayılı Kanunda belirtilen denetimleri yapmaya ve bu Kanun cercevesinde kabahat teşkil eden fiilleri işleyenler hakkında işlem yapmaya, Bakanlık merkez ve taşra teşkilatı ve/veya mahallin en büyük mülki amirince görevlendirilen personeli,” seklinde yer almaktadir.
Ayni yönetmeliğin 42. maddesi “5199 sayili Kanun ve bu Yönetmelik hükümlerine uyulup uyulmadığını denetleme yetkisi Bakanlığa aittir.
Bakanlık bu yetkisini gerektiğinde mahallin en büyük mülki amirine devredebilir. Bakanlığın yetkisini devretmesi halinde, mahallin en büyük mülki amiri il bünyesinde veya mevcut değilse başka illerden veya kurumlardan hayvanların korunması konusunda uzman personeli de denetim ile görevlendirilebilir. Bakanlık, merkez teşkilatı ilgili birim personelini de denetim ile görevlendirilebilir.” Hükmü içermektedir. Bu hükümden anlaşılacağı üzere mahallin en büyük mülki amirinin il bünyesinde veya il dışından veya başka kurumlardan hayvanların korunması hususunda konusunda uzman personeli de denetim ile görevlendirilebileceği anlaşılmaktadır.
Ayrıca ev ve süs hayvanları satan işyerlerinin ruhsat alma işlemleri ve ruhsata ilişkin denetimler Tarım ve Köyişleri Bakanlığına bağlı. İl Çevre Müdürlükleri ise ev ve süs hayvanları satan işyerlerinin eğitim sertifikası alıp almadıklari, hayvanların uygun koşullarda bulunup bulunmadığı hususlarında denetlemektedirler.
Diğer taraftan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 17. maddesinde belirtilen denetleme yetkisi, Bakanlık Makamının Olur’ u ile yetki devri mahalin en büyük mülki amirine devredilmiş olup 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu çerçevesinde illerde yapılacak uygulamaların ne şekilde olacağı hususları tüm Valiliklere gönderilmiştir.
Bu bağlamda, bundan böyle şikayetlerinizin daha hızlı ve acil çözümlenebilmesi ve zaman kaybına neden olunmaması amacıyla yetkilendirilmiş İl Çevre ve Orman Müdürlüklerimize iletmeniz hususunda;
Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.


Prof. Dr. M.Kemal YALINKILIÇ 
Bakan a. Genel Müdür

Unknown dedi ki...

merhaba bende bir terrier almaya karar verdim. hemen internetten araştırdım ve bir tanesi ile iletişime geçtim. ben aradığımda saat 16:00 dı. neyse adının serap olduğunu söyleyen bayan ile konuştuk çok ilgili yaklaştı. yavrunun resminide gönderince daha çok heves ettim ve dayanamadım hemen almaya karar verip kendilerinin vermiş olduğu DENİZ ÖZDEN adlı kişinin hesabına yavru için 500 ve malzemeleri içinde 250 tl olmak üzere 750 tl yatırdım. izmirde olduklarını söylediler ve yavrunun 50 günlük olduğunu, tüm aşı ve kontollerinin, parazit tedavisinin yapıldığını söyledi. bir kaç foto ve video istedim. bir önceki gün kü aynı fotoları gönderdi, bu dikkati çekti, yavru yanındaysa yeni fotoğraf niye çekmemişti? neyse yine kötüye yorumlamadım. akşam oldu ve beni aradı serap denilen kadın, merak ettiğiniz için size bir video gönderiyim dedi tamam dedim, 2 saniyelik bir video yu otogara giderken arabada çekip gönderdi. yanlız videonun kısa olma sebebi şu: fotoğrafta gönderdiği yavru ile video daki ve bana gönderdiği yavru aynı değil. video da bu sebeple çok kısa tutulmuş ki ben aradaki farklılığı anlamayayım diye. o akşam 19:00 da yavru otobüse verildi ve gece 3 te bende olacağı söylendi. bende bir da tuhaflık olduğunu anladım ancak başıma bunca şeyin geleceğini hiç düşünmedim. gece ikide otogara gittim ki otobüs erken felan gelir yavru perişan olmasın diye. bu arada kendilerine dedim ki izmirden bu kadar kısa sürede gelmez siz nereden gönderiyorsunuz dedim ve bana kayseriden dedi. neymiş efendim bir kaç şubeleri varmış ve kayseriden gönderileceği detayı söylemeyi unutmuş ve özür diliyor. otogardan gece 03:00 de teslim aldım ama bir karton kutu içerisinde geldi, soğukta neredeyse donmuştu ve çok korkmuştu. yanında gelecek olan malzemeler ve karnesi de yoktu. bende mama gelecek diye yeni mama almamıştım. 50 günlük denilen yavru 30 günlük var yada yok kadar küçüktü. yavruyu görünce telaş ettim ve gece eczane aradık mama bulabilmek için ancak bizde perişan olduğumuz için süt verelim ve sabahı bekleyelim dedik. sabah olur olmaz veterinere gittim. yavru gördü ve kesinlik 50 günlük olmadığını söyledi. daha dişleri bile yok bunun dedi. hastalanmıştı. lemf bezleri şişmiş ve paraziti vardı. kendileri ile yine görüştüm ve malzemeleri ve karnesini göndermeyi unuttuklarını söylediler,bende unutulduysa para iadesi yapın dedim, kargo yapılmadıysa paranızı iade edelim dedi bana bende sesimi çıkarmadım. ama ben şunu biliyordum, yavruyu bana otobüs ile gönderdiler ve ben onlara kargo bilgisi yani adres bilgisi vermedim. bir sonraki gün para iadesi için yine mesaj yazdım, oda bana adresini verin teyit edelim dedi ve kargolanmadıysa para iadesi yapalım dedi. aklı sıra teyit için benden adresimi alacak ve hurda iki tane oyuncak ve mamayı 450 tl den 250 tl indirimle bana satacak. tabi bende o anda söyledim dedim ben size adres bilgisi vermedim. şaşırdı, paramı istiyorum dedim tamam dedi. ancak para gönderende olmadı. kendileri ile ilk başta telefonda konuştum ve sonraki görüşmeleri whatsap tan yaptım. tüm yazışmalarım elimde mevcut. başta benimle çok kibar konuşan o kadın şimdi ise çemkiriyor ve paramı bana vermiyor. facebook adresleri vardı kapatmışlar. yavrunun bana geleceği akşam bir kaç bir şeyden sonra tedirgin oldum ve internette bunları araştırdım, ilk başta yavruyu da görünce çok heyecan yaptım ve hiç araştırmadan almıştım. neyse araştırdım ve ben den bir hafta önce birebir aynı olayı yaşayan birine ratsladım, bayanın yazısını görünce zaten şok oldum. şimdi ise kızım çok sayılır, en azından epeyce toparladık.
bu olayı yanına bırakmayacağım KARDEŞLER PETSHOP Deniz Özden 0541 949 4240 numaralı telefona sahip olan kişi deniz serap özden. her şeyleri yalan dolay ancak bu olayı yanlarına bırakmayacağım. mesela 250 tl yada 1250 tl değil, ancak aptal yerine koyamazsınız hiç kimseyi. tüm forumlara girip sizin isminizi vereceğim. her yerde bu yazıyı paylaşacağım. yasal yollarla da hakkımı aracağım KARDEŞLER PETSHOP deniz özden bilgine.

Unknown dedi ki...

Beylikdüzü Torium ve Mall of İstanbul'daki VON-ALP PETSHOP kapatılsın!!!! Toriumdaki Mehmet Keskin psikopatı da hapse girmeli! El kadar canlılar cam kafeslere istiflenmiş satılıyor. En fazla 1,5 aylık olan yavruların bağışıklık sistemleri o kadar zayıf ki sularına vitamin katıyorlar hemen ölmesinler diye! Biz cahillik edip aldık ertesi gün kusmaya başladı, sonra mantar, sonra da fip oldu. 1,5 ay gece gündüz gözümüz gibi baktık, bakımını tedavisini aksatmadık ama dayanamadı maalesef kaybettik:((( Bu acıyı o yavrulara ve bize çektirmeye hakları olmamalı:(((

Unknown dedi ki...

Beylikdüzü torium VON-ALP petshoptan kedı aldım ve 1 yıldır sakat buradan hiç birsey almayınız ve burası kesınlıkle kapatılmalı

Unknown dedi ki...

Afyon Baraka Petshop tan şilşila cinsi olduğu söylenen kedi aldık.ortamları mantarlı ve yaşama koşulları oldukça kötü.sattıktan sonra anlaşmalı veterineri mantarı tespit edemedi ertesi gün farklı bir veterinere götürdük tespit edildi.kusurlu ürün sattığını,şikayetçi olacağımızı bildirir alışveriş yapacak olanlarında dikkatli olmalarını dilerim.