04 Ocak, 2013

477 - Piramitler nasıl inşa edildi?

Cuma, Ocak 04, 2013 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

Eski Mısır'ın büyüleyici yapıları piramitlerin nasıl olup da asırlar öncesinde inşa edilebildiği hep bir merak konusu olmuştur. Kimileri piramitlerin yapımından uzaylıları sorumlu tutarken, kimileri Mısırlıların köle gibi çalıştırıldığını, hatta inşa sırasında hayatlarını kaybettiklerini iddia etmektedir. Bugün hala bu devasa mezarların nasıl inşa edildiği, sırrını korumaya devam ediyor.

En büyük piramit olan Keops piramitinin yapımında 2 milyondan fazla taş bloğun kullanıldığı ve bloklardan her birinin iki ton civarında ağırlığa sahip olduğu biliniyor. Günümüzde Gize'de yapılan kazılar, Keops piramitinin yapımında köle gücü yerine onbinlerce vasıflı işçinin emeğinden faydalanıldığını gösteriyor. Öne sürülen bir fikre göre iş gücü hiyerarşik bir biçimde gruplara ayrılmıştı. Buna göre öncelikle ikiye ayrılan 200.000 kişilik bir grup daha sonra da 20.000 kişilik takımlar oluşturulacak şekilde bölündü. Bu 20.000 kişi de daha sonra yeteneklerine göre yine sınıflandırılmış olabilir.

Piramit inşasının büyük sırlarından biri de planlama aşaması. Mısırbilimci John Romer, birebir ölçek kullanılarak piramitin bölümlerinin planının, inşa edileceği yere konulduğunu öne sürüyor. Aynı zamanda, piramidin inşasının 14 yıl kadar sürmüş olabileceğini söylüyor.


Piramit inşasının hangi koşullarda yapıldığını keşfetmeyi amaçlayan bir test projesi, 14.567 kadar işçinin -en fazla 40.000 işçi olmak üzere- görev aldığını tahmin ediyor. Tekerlek, palanga ve demir aletler olmadan inşanın on yıl kadar sürmüş olabileceği düşünülüyor. 

Kaynak: 
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Pyramid_of_Giza#Construction_theories

Resim kaynak:
http://www.soulsofdistortion.nl/images/picture%2062.jpg
http://www.bbc.co.uk/history/ancient/egyptians/images/pyramid_builders1.jpg

0 yorum: