28 Kasım, 2011

345 - İspanyol Korku/Gerilim Sineması

Pazartesi, Kasım 28, 2011 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Birileri bir süre önce böyle bir başlık açacağımı söylese herhalde inanmazdım. Eşim, normal, acayip ve aşırı uca kaçan her türlü korku ve gerilim filmini severek izleyen bir insan olduğundan "üzüm üzüme baka baka kararır" atasözümüz bu durumu iyi özetliyor sanırım. Konumuza gelirsek...

İspanyol sineması son yıllarda korku/gerilim filmlerine kaliteli bir şekilde katkıda bulunuyor. Hollywood'un korku filmlerinden ve klişelerinden bıktıysanız, bu film türüne bir de İspanyolların gözünden bakın. Yükselen isimlerden biri yönetmenliğini veya yapımcılığını yaptığı filmler ile adını duyuran Meksikalı Guillermo del Toro. Bu filmler arasında Biutiful, Pan'ın Labirenti, Yetimhane (Orphanage), Deney (Splice) gibi filmler bulunuyor.

Julia'nın Gözleri
Del Toro, yakın zamanda izlediğim Julia'nın Gözleri'nin (Los ojos de Julia) de yapımcılığını üstleniyor. Film, ikiz kardeşinin şüpheli intiharının ardından ölümünü araştıran bir kadının hikayesini anlatıyor. İki kardeşte de gözlerinin zaman içinde görmemesine neden olacak bir rahatsızlık bulunuyor. Filmin sağlam bir senaryosu var, gereksiz irkiltme hamlelerinde bulunmuyor ve iyi başrol oyuncularına sahip. Olması gerektiğinden birazcık uzun olduğu söylenebilir. Kesinlikle tavsiye edilir.

Diğer İspanyol korku/gerilim filmleri arasında ünlü olmuş şu filmleri görüyoruz: 2001 tarihli Diğerleri (The Others) filmi İspanyol Alejandro Amenabar'ın imzasını taşıyor. Johnny Depp'in başrolünde olduğu 9. Kapı (The Ninth Gate) İspanyol bir yazarın romanından uyarlanmış. Ayrıca 1996 tarihli Tez (Tesis) ilgi çeken korku filmlerinden biriyken, 28 Hafta Sonra (28 Weeks Later) da İspanyol bir yönetmene sahip.

Diğerleri
Dikkat çeken diğer korku filmleri arasında Los sin nombre (The Nameless), kısa film Aftermath, El espinazo del diablo (The Devil's Backbone), El habitante incierto (The Uninvited Guest), Eskalofrio (Shiver), Frágiles (Fragile) bulunuyor.

Biliyorsunuz Hollywood son zamanlarda diğer ülkelerin başarılı filmlerini alıp bir de ben çekeyim diyerek İngilizce versiyonlarını ortaya çıkarıyor. Örnekler arasında ise bazıları başarılı bazıları başarısız şunlar var: The Experiment (Das Experiment, Almanya), The Departed (Internal Affairs, Hong Kong), The Ring (Ringu, Japonya), The Grudge (Ju-On, Japonya), Vanilla Sky (Abre Los Ojos, İspanya)... Hollywood filmleri dünyaya daha iyi ulaşabildiği için de maalesef bazı filmlerin orjinallerini bilmeden Amerikan versiyonlarını izliyoruz. İspanyol korku sineması da bu durumdan nasibini almış durumda. Örneğin 2007 tarihli kaliteli korku filmi [Rec], Quarantine adında yeniden çekilmiş. 

28 Hafta Sonra
Hollywood dışında diğer ülkelerin sinemalarına ve arada sırada olsa bile korku/gerilim filmlerine ilgi duyuyorsanız, İspanyol filmlerine bir göz atmayı ihmal etmeyin.

Dipnot: Hollywood'un yeniden çekimleri hakkındaki İngilizce bir yazı için buraya tıklayın. İspanyol korku sinemasının özellikle 70 ve 80'li yıllarının öne çıkan filmlerinin bir listesi için buraya tıklayın.

0 yorum: