13 Mart, 2013

490 - Facebook beğenilerinizin hakkınızda ele verdikleri

Çarşamba, Mart 13, 2013 Gönderen Berna Arslan , , yorum yok

Cambridge Üniversitesi ve Microsoft Research'ten araştırmacıların yürüttüğü bir çalışma, Facebook beğenilerinin kişilerin bazı özellikleri hakkında önemli miktarda bilgi verdiğini gösterdi. 58.000 gönüllünün katıldığı araştırmada, katılımcıların Facebook'ta beğendikleri sayfaların incelenmesi yoluyla kişisel özelliklerinin tahmin edilip edilemeyeceği incelendi.

Tahminlerdeki doğruluk payları ise aşağıdaki gibi. Buradaki kategoriler iki uçlu, yani bir kişi iki sınıftan birine ait oluyor: evli veya bekar gibi.

Bekar / evli: 67%
21 yaşındayken ebeveynler birlikte (boşanmamış): 80%
Sigara içiyor: 73%
İçki içiyor: 70%
Uyuşturucu kullanıyor: 65%
Beyaz / siyah: 95%
Hristiyan / Müslüman: 82%
Demokrat / Cumhuriyetçi: 85%
Eşcinsel / heteroseksüel erkek: 88%
Lezbiyen / heteroseksüel kadın: 75%
Cinsiyet: 93%

Yüzde 50'nin rastgele tahmin oranı olduğu düşünülürse, Facebook beğenilerinin bunun çok daha üzerinde bilgi verdiği görülebilir.

Peki Facebook beğenileri başka hangi konularda fikir veriyor olabilir? Aşağıda bir grup özellik daha bulacaksınız. Burada kişilerin beğenileri ile kişisel özellikleri arasında korelasyon değerleri alınmış. Bu değerleri şöyle yorumlayabilirsiniz: 0.3 üzeri bir korelasyon orta değerde bir ilişki gösterirken, 0.5 üzeri bir değer ise güçlü bir ilişkiye işaret ediyor.

Hayattan memnuniyet: 0.17
Zeka: 0.39
Duygusal istikrar: 0.3
Uyumluluk*: 0.3
Dışadönüklük*: 0.4
Sorumluluk*: 0.29
Deneyime açıklık*: 0.43
Arkadaş ağının yoğunluğu: 0.52
Facebook arkadaşlarının sayısı: 0.47
Yaş: 0.75

Bu çalışmaya katılan gönüllülerin ortalama 68 Facebook beğenisi varmış (1'den 700'e kadar değişiyor katılımcılar arasında). Bir kişi hakkında bilinen rastgele bir Facebook beğenisinin Yaş, Cinsiyet ve Deneyime Açıklık alanlarında rastgele bir tahminden daha iyi sonuç verdiği görülüyor.

Bu tahminlerin yapılabilmesi oldukça ilgi çekici, ancak elbette başka sonuçlar da doğuruyor. Örneğin firmaların profilinizi inceleyerek sizin özelliklerinizi tahmin etmeye çalışması ve size özel reklamlar yayınlaması gibi...

* Beş faktör modelinin bileşenleri. Beş faktör modelinin hakkınızda ne tür bilgiler verebileceğini öğrenmek için tıklayın.

Kaynak:
http://www.psychologytoday.com/blog/psyched/201303/the-trail

Resim kaynak:
http://www.seoclerks.com/pics/38943-1.jpg

0 yorum: