07 Eylül, 2011

307 - Yunusların Bacakları


Yunuslar rahimdeyken arka bacaklara benzer iki tomurcuğa, yani gelişmemiş organa sahip oluyor. Bu kısa süreli oluşum, yunuslar doğmadan önce kayboluyor. Evrime kanıt olarak gösterilen bu olaya benzer başka gelişimlerin rahimdeki insan fetüsünde de gerçekleştiği düşünülüyor. Evrimi savunanlar ile evrime karşı çıkanlar arasındaki tartışmalı konulardan biri de bu. 

İnsan fetüsü rahimdeyken solungaç yarıklarına benzer oluşumlara sahip oluyor. Bu, evrimi destekleyenler tarafından şöyle yorumlanıyor: Her embriyo, evrimin hızlandırılmış şeklini rahimdeyken yaşıyor. Yani insan önce balık gibi gelişirken daha sonra memeliye dönüşüyor. Bu yarıklar da balık dönemini simgeliyor. Bahsedilen oluşumlar balıklarda çene ve solungaçlara dönüşürken, insanda ortakulak kemiklerini, östaki borusunu, şah damarını, bademcikleri, gırtlağı ve kafatası sinirlerini meydana getiriyorlar. 

Yine evrimi destekleyenler tarafından önesürülen bir başka konu ise insan fetüsünün rahimde lanugo ismi verilen ince bir tüy tabakası ile kaplı olması. Prematüre doğan bebeklerde de gözlenen bu tüy tabakası normalde doğumdan önce kayboluyor. Bu tabaka atalarımızın tüy tabakası ile ilişkilendiriliyor, örneğin diğer primatlarda lanugo kaybolmak yerine güçlenerek hayvanın tüylerini oluşturuyor.

Yunuslara geri dönersek, 2006 yılında Tokyo'da balıkçılar tarafından arka bacakları/yüzgeçleri olan bir yunus yakalanmış, fotoğrafı yukarıda. Arka bacakların bir mutasyon sonucu oluştuğu düşünülüyor. Evrim teorisine ve fosil kalıntılarına göre yunus ve balinalar karadan suya geçen hayvanlar. Buna kanıt olarak suyun dışında nefes alma gereksinimleri, yüzgeç kemiklerinin kara memelilerindeki uzuv kemiklerine benzeyişi ve balıklarda değil fakat memelilerde görülen omurganın dikey hareketi gösteriliyor.

Kaynak: 
(1) http://www.evrimteorisi.org/index.php?option=com_content&view=article&id=308&Itemid=111 
(2) http://www.msnbc.msn.com/id/15581204/ns/technology_and_science-science/t/dolphin-reveals-extra-set-legs/ 
(3) http://en.wikipedia.org/wiki/Evolution_of_cetaceans

0 yorum: