28 Eylül, 2011

317 - Parafili: Cinsel Davranış Sapmaları

Çarşamba, Eylül 28, 2011 Gönderen Berna Arslan , , , , yorum yok

Cinsel uyarılma ve tatmin olma için normal cinsel davranışın dışında kalarak, bazı nesnelere veya davranışlara yönelmeye parafili deniyor. 1920'li yıllarda tanımlanmış olan bu kavram birçok cinsel davranışı açıklamada yardımcı oluyor. Tekrarlanan, cinsel olarak bireyi uyaran fantaziler, insan olmayan objelerin, onay vermeyen kişilerin, çocukların veya kendinin ya da partnerinin acı çekmesinin/aşağılanmasının üzerine kurulu olabiliyor. 

1973'e kadar eşcinsellik de bir parafili olarak görülürken, biseksüellik ile birlikte listeden çıkarılmış. Parafiliyi kişinin kendisine veya bir başkasına rahatsızlık vermediği sürece bir hastalık olarak tanımlamak imkansız. Bu kıstas, normal olmayan cinsel davranışa sahip ama sağlıklı bir kişiyle, normal olmayan cinsel davranışa sahip ve sağlıksız bir kişiyi birbirlerinden ayırt etmemizi sağlıyor.

Peki parafili örnekleri nedir? Çok ilginç şeyler duyacağınıza emin olabilirsiniz. Aşağıda tahrik olunan kaynakların bazı örneklerini bulacaksınız:

CİNSEL UYARILMA
insandan insana değişiyor
Hayatı tehdit eden durumlar, kendini diğer cinsiyetten hayal etme, hırsızlık yapma, kendini teşhir etme, cinsel olmayan organlar, arabalar veya başka makineler, hayvanlar, suçlular, yanlış insanlar... Göğüslerden tahrik olmak da bir parafili olarak görülse de modern zamanlarda normalleşmiş. Ama en ilginçleri ise bence şunlar: üzerinde böceklerin dolaşması, gözyaşları veya ağlama, insan göğsünden gelen süt, devler (evet dev!), bebek gibi giyinme veya davranılmasını isteme, başka birini yeme veya başkası tarafından yenilme isteği. 

0 yorum: