03 Kasım, 2011

334 - Kurbağa Testi

Perşembe, Kasım 03, 2011 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

Gebelik testlerinin tarihi oldukça geriye gidiyor. Eski Mısır ve Eski Yunan'da test denemeleri yapılmış. Eski Mısırlılar buğday ve arpa ile doldurulmuş çuvallara hamile olması muhtemel olan kadının idrarını döküp filizlenmeyi kontrol ediyorlarmış. Eğer filizlenme olursa, bu kadın gebe demekmiş.


1930'larda gebelik sırasında salgılanan hCG hormonunun plasenta tarafından salgılandığı keşfedilmiş. İlk zamanlarda bebek fare ve tavşanlar üzerinde yapılan testlerde, kadının idrarı hayvana enjekte ediliyor ve bir süre sonra hayvan öldürülüp yumurtalıkları kontrol ediliyormuş. Yani dünyaya bir çocuk gelecek mi öğrenmek için zavallı bir hayvan öldürülüyormuş. 

Neyse ki kurbağa testiyle bu vahşete bir son verilmiş. Bu yöntemde kurbağa hayatta kalıyor ve birden fazla test için kullanılabiliyormuş. Yine kadının idrarı kurbağaya enjekte ediliyor ve eğer kurbağa 24 saat içinde yumurtlarsa kadının hamile olduğu anlaşılıyor. hCG'nin direkt ölçümü 1959'da radyoimmün testinin icat edilmesi ile mümkün olmuş. 1970'lerde ise evde kullanılan testlerin yolu açılmış. 

0 yorum: