07 Şubat, 2013

485 - Geri dönüşüme nasıl katkıda bulunuruz?

Perşembe, Şubat 07, 2013 Gönderen Berna Arslan , 1 yorum

Kağıt ve gazeteleri her zaman normal çöpten başka bir yere ayırmaya gayret ediyordum. Son zamanlarda ise kullandığımız tüm plastik ve camları da bir kenara ayırmaya başlayınca farkettim ki geri dönüşüme gidebilecek ürünleri inanılmaz bir sıklıkta kullanıyoruz. O kadar çok plastik tüketiyoruz ki, bunları geri dönüşüm için ayırmak ve çevreye küçük de olsa bir katkıda bulunmak şart. Bu yazıyla geri dönüşüm için neler yapabileceğimizi özetlemeye çalıştım. İşinize yarayacağını umuyorum.

Öncelikle normal çöpten farklı olarak geri dönüşebilecek maddeleri atabileceğiniz bir torba ayarlayın. Geri dönüşebilecek maddeler oldukça fazla: Plastik (yoğurt, peynir kapları, içecek şişeleri, ambalajlar...), metal (konserve ve içecek kutuları, teneke kaplar), kağıt, cam ve diğer (süt kutuları, hazır çorba paketleri) atıklarınızı bu torbaya koymaya başlayın. Her atık türü için ayrı torba veya kutu da oluşturabilirsiniz.

Yaşadığınız yerde geri dönüşümle ilgili yapılan bir işlem var mı öğrenin. Örneğin bazı belediyeler haftanın bir günü geri dönüşüm çöplerini topluyor veya geri dönüşüm atıklarına özel torba dağıtıyor. Hatta bazı apartmanlar da geri dönüşüm atık kutuları bulunuyor. Aynı zamanda topladığınız atıkları belediye tarafından konulmuş kutulara atmayı tercih edebilirsiniz. Örneğin Kadıköy Belediyesi atık kutularının nerede olduğunu şu adreste belirtiyor.

Kağıt-cam-plastik-organik diye ayrı ayrı atıkların atılabileceği çöp kutularıyla karşılaşıyoruz. Bunların karşısına geldiğimde bazen neyi nereye atacağıma tam emin olamıyorum. Eğer siz de bu durumdaysanız, aşağıdaki tablo hem bu kutular hem de geri dönüşebilecek malzemeler açısından size fikir verecektir:


Bunun dışında engellilere tekerlekli sandalye sağlamak için mavi kapak toplama hareketi vardı biliyorsunuz, maalesef bu Ocak ayı içinde sona ermiş. Ancak halen Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği mavi kapakları kabul ediyor, ayrıntılar burada.

Kaynak:
http://www.atikyonetimi.kadikoy.bel.tr/AltSayfa.aspx?ID=1
http://www.wikihow.com/Recycle

Resim kaynak:
http://www.atikyonetimi.kadikoy.bel.tr/AltSayfa.aspx?ID=1

1 yorum:

tamilya dedi ki...

Dahada onemlisi sagligimizida tehtit eden atik piller ...evde durdukca radyasyona sebep oluyorlar ve sadece attildiklarinda da dogaya cok zarar veriyorlar...teknokent tarzi magazalarda ozel atik pil kutulari mevcut ...biriktirip bu yerlere verebilirsiniz...