26 Şubat, 2013

489 - Muhabbet kuşunuz hasta olursa

Salı, Şubat 26, 2013 Gönderen Berna Arslan , , , 10 yorum

Mubişler maalesef oldukça hassas canlılar, en küçük bir stres, hava değişikliği veya yem değişikliği bile hasta olmalarına sebep olabiliyor. Bu yüzden yapabileceğiniz en değerli şey mubişinizin hasta olmaması için önlem almak. Sağlıklı beslenme için buraya tıklayın.

Ama eğer hasta olduysa da hızlı davranmanız şart, çünkü doğada bu küçük kuşlar hastalıklarını belli etmemeye çalışıyorlar. Ve eğer durum siz onların hasta olduğunu anlayacak seviyeye geldiyse küçük mubişinizin yardıma ihtiyacı var demektir.

Yapabileceğiniz en iyi şey elbette muhabbet kuşundan anlayan bir veteriner bulmak. İshal gibi durumlar bile uzun sürdüğünde mubişler için ölümcül olabileceğinden bir an önce veterinere götürmekte fayda var. Burada üzücü olan her veterinerin kuşlardan anlamadığı. Genelde kedi-köpek üzerine yoğunlaşmış olan veterinerlerin bir kısmı kuşa da bakıyoruz dese de ne kadar güven telkin ettikleri tartışmalı. Yurtdışında "avian vet" olarak sınıflandırılan kuş veterinerlerini ülkemizde bulmak zor. Bu yüzden veterinerlere telefon edip sormak veya web sitelerini incelemek gerekiyor. İstanbul'da yaşayanlar için güzel bir haberim var: Florya'da bulunan İstanbul Veteriner Kliniği'nde muhabbet kuşlarından oldukça iyi anlayan iki veteriner hekim bulunuyor. Burada megabakteri ve gram boyama gibi testler yapılabiliyor. Merak edenler için an itibariyle (Nisan 2014) megabakteri testi 50 tl idi. 

Kuşunuz hastaysa mutlaka veterinere gidin, pet shop'a gitmeyin. Pet shop'ta satılan ürünlerin çoğu (spreyler gibi) kuşlar için yararlı değil zararlı!


Kuşların birçok hastalığı olabilir, bazı hastalık belirtileri ise şöyle:
  • Tüylerini şişirip iki ayağının üzerinde dengeli biçimde oturmak
  • Gözlerinin yarı açık olması ve sık sık uyuklaması
  • Hareketsizlmesi
  • Daha az yem yemesi ve su içmesi
  • Ötmesinin azalması
  • Kafesin alt kısmında oturması
  • Kuyruğun açısının değişmesi
  • Kanatların aşağıya düşmesi 
  • Gaganın üzerindeki cerenin şekil değiştirmesi
  • Kusma 
  • Gözünde şişme
  • Poposuna dışkının yapışması 
  • Vücutta anormal şişkinlikler 
Kuşların hastalık tahlilleri ise genelde dışkılarından yapılıyor. Bu yüzden veterinere giderken kafesin altında bulunan gazete kağıdını da yanınızda götürmekte fayda var.  Normal bir kuşun dışkısı kahverengi ve beyaz kısımlardan oluşur. Eğer kahverengiden yeşile bir dönüşüm varsa ya da beyaz kısmı normalden fazlaysa veya kuşunuz ishalse bir sorun var demektir.

İshale karşı geçici çözümlerden biri lapa şeklinde haşlanmış birkaç pirinç tanesini yedirmek. Ama bu dönemdeki su kayıpları kuşlar için tehlikeli, bu nedenle ishalin gerçek sebebinin yok edilmesi gerekiyor.

Hasta görünen bir kuşu veterinere götürmeden önce rahatlatmak için yapabileceğiniz geçici çözümlerden bazıları ise şöyle: 
  • Onu stressiz (gürültüsüz, hava akımı olmayan) bir ortamda bulundurmak 
  • Ortamın sıcak olmasını sağlamak (hasta kuşlar vücut ısılarını yükseltmek için tüylerini şişirirler). Kafesini havluyla örtebilir, odanın ısısını artırabilirsiniz.
  • Eğer kafeste başka bir kuşunuz daha varsa mutlaka kuşları ayırın, çünkü hastalık bulaşıcı olabilir.
  • Hastayken sadece yem ve su verin. Diğer mineralleri ve darıları kafesten kaldırın.
  • Kafesi ve suyunu temiz tutmak
Lütfen minik kuşunuz hastalanınca onu veterinere götürün! Üşengeçlik bir bahane değil! Veteriner ziyaretleri pahalı olmak zorunda değil. Veterinere götürürken kuşunuzu taşıdığınız kutuyu veya küçük kafesi mutlaka soğuktan koruyun. Havlu ve poşetlere başvurabilirsiniz.

Umarım tüy yumağınız iyileşip sizi mutlu etmeye devam eder!

Dipnot: 
Kuşunuza bir süre antibiyotik tedavisi verildiyse bu tedavi bittikten sonra biraz yoğurt vermeniz tavsiye ediliyor. Tabii bu yoğurtun Kanlıca veya Atatürk Orman Çiftliği gibi normal, "buzdolanda bozulabilen" yoğurtlardan olması tavsiye edilir.




Resim kaynak:
http://www.birds-online.de/meine_sittiche/verstorbene/sara_en.htm 
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgUb79teeK-FnchepMEeLeFE4ViZLNkfJFBX63C93paYRNeaRtygYf0jyq9g42wy6gdF1LD-0X-kgTm-3r3qquHVPEB3hCQPfduliWWh5M_mTIiOcAMpHslQYu6gJKHOVLC8ALfTuXBlbXD/s1600/0dcd1201d9b7438ba15a6354ddfd6e47.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi_ziKbeMKRFBmrADF9VpLV6Z6eR_MMq4UZ2anzIh-x_I3WE5oA6_hPK3o2c53gdmalz4U7tTS2Dqg5blyOBJKbw_7mBF9bqqethYeiqO6-F2HVJF0n6I8qa5fgis5A2O8-pXrXsvYiM7eq/s1600/Funny+Budgies_1.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEikOdqCF1xeRgAhtqYswrmumPljBkyb3WhqMMfi-OhMux_cECE7kP9NdiOST2We8J407VnhUd7KBvsOOLVhZdnX5_gQ4ixd8eyTntXvXcwTlsQVR86Ta69lfwmxrz_bUx9kIQEdmISTWEnw/s1600/forthebirtds-2.jpg 

10 yorum:

Adsız dedi ki...

Harika bir paylaşım, çok yardımcı oldu çünkü İstanbul'da muhabbet kuşumu güvenle götürebileceğim bir veteriner bulamamıştım. Çok teşekkürler.

Unknown dedi ki...

Merhaba,

Muhabbet kuşumuzun sağ kanat uç kısmında leblebi kadar büyük bir şişlik var, defalarca veterinere gittik sarı renkte krem verildi bize sürdük kuşumuz bir türlü iyleşmedi. En son gittiğimiz veteriner kara merhem verdi yaklaşok bir haftadır sürüyoruz şişliği bir türlü inmedi. Antalyada önerebileceğiniz veteriner varmı? bize nasıl yardımcı olabilirsiniz.

saygılar

Unknown dedi ki...

benim muhabbet kuşum hasta yukarıda sıtenın en başında belırtılerın hepsı var acaba ben ne yapabılırım acıl yardım edersenız sevınırım :)

ÖZ-VET LİNE KUŞ EĞZOTİK PET MERKEZİ muhabbet kuşu papağan hamster gonzales kanarya güvercin iğuana guina piğ tavşan izmir anlayan veteriner veterineri dedi ki...

Ali Tolgay Aytar
Avian veterinian
Öz-Vet veteriner Cerrahi ve Egzotik Kliniği
(Muhabbet kuşu,papağan,tavşan,iguana,su kaplumbağası,hamster,güvercin)
02323881764
02323881770
www.veterinerizmir.com

ÖZ-VET LİNE KUŞ EĞZOTİK PET MERKEZİ muhabbet kuşu papağan hamster gonzales kanarya güvercin iğuana guina piğ tavşan izmir anlayan veteriner veterineri dedi ki...

İzmir ve Türkiye'nin iki avian veteriner hekimi var biri İstanbul veteriner polikliniği ve öz-vet pet kuş ve eğzotik Merkezi bu ikisini tek geçerim üst düzey profosyoneller şiddettle İkisini kuş ve papağan ,tavşan,iguana,hamster,muhabbet kuşu hastalarına şiddetle tavsiye ederim

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar benim muhabet kuşum sabah uyandığımda dışkısının olduğu yerde kan gördüm ne yapmalıyım

Adsız dedi ki...

Meraba benim muhabbet kuşum 7 aydır tüy dökümüne girmemişti 20 gündür tüy dökümünde bunla birlikte diskisi sivi yalniz hareketli yem yiyor su içiyor oynuyur ilk isadur verdim yaramadi 10 gun ara verdim pet sop etkili bir ishal ilaci verdi avidiare 5.gun kullaniyorum iyiye gidiyor ama tam değil ne olabilir

Giz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Unknown dedi ki...

Muhabbet kuşumuzun kanadı zedelendiği için ötmüyor bir şey olur mu

Unknown dedi ki...

Merhaba ishal olmuş benim kuşum halsislesdi