08 Nisan, 2010

Film: Ah Güzel İstanbul

Perşembe, Nisan 08, 2010 Gönderen Berna Arslan , , , , , yorum yok

Film Festivali'nde seyrettiğim ikinci film de 1966 yapımı bir Atıf Yılmaz filmi olan Ah Güzel İstanbul oldu. Başrollerde Sadri Alışık ve Ayla Algan vardı. Siyah-beyaz filme ait birkaç sahneyi tv'de görüp filmi merak etmiştim, şansıma festivalde rastlayınca gideyim dedim. 

Film, artist olma umuduyla İstanbul'a gelen genç bir kızın (Ayşe), fotoğraf çektirmek için seyyar fotoğrafçı Haşmet ile tanışmasını ve bundan sonra gelişen olayları konu alıyor. Gerçekçi, güzel, hem güldüren, hem acıklı bir filmdi. 

Alışık, film çekilirken 41 yaşındaymış, zaten o yaşlarda bir adamı canlandırıyor. Kafasından şapkası, ağzından da sigarası eksik olmayan karakter seyirciye hikayesini anlatarak filmi başlatıyor. Aylak adam'ı anımsattı biraz bana. Çok iyi bir oyuncu olduğunu tekrar görmüş olduk.

1981 yapımlı bir Ah Güzel İstanbul daha varmış, Kadir İnanır ve Müjde Ar'ın başrollerini paylaştığı. Başka isim bulamadınız mı diye sormak isterim. Bu film ise Altın Portakal'da ikincilik ödülü almış.

1966 versiyonuna dönersek, izlemediyseniz kaçırmayın derim.


Dipnot: Youtube'da bulunan filmin başlangıç sahnelerinden bazıları silinmişti bizim izlediğimiz kopyada (askerlerle ilgili olanlar ve jenerik)

0 yorum: