06 Kasım, 2012

456 - Maydanoz nefretinin sebebi

Salı, Kasım 06, 2012 Gönderen Berna Arslan , yorum yok

Maydanozdan nefret eden ve hiçbir yemeğin içinde görmeye dayanamayan insanlar olduğunu biliyor muydunuz? Yoksa siz de onlardan biri misiniz? Maydanozdan nefret edenlerin sırrı çözüldü. Bu kişilere "süper tat alıcılar" adı da veriliyor. Süper tat alıcılar, bazı acı tatlara karşı aşırı derecede duyarlı oldukları için maydanozdan nefret ediyorlar.

Süper tat alıcı olup olmadığınızı anlamanın kimyasal bir yolu var. Dr. Danielle Reed laboratuvarında şu testi uyguluyor: Katılımcılardan, propylthiouracil maddesine batırılmış bir kağıdı çiğnemeleri isteniyor. Bazıları hiçbir tat almazken, süper tat alıcılar çok keskin bir acı hissettiklerinden kağıdı bir an önce tükürmek istiyorlar.
Peki süper tat alıcıları rahatsız eden asıl etken onların çok daha iyi koku alma becerileri olabilir mi? Gaz kromotografı cihazı ile bu soruyu yanıtlamak mümkün. Bu cihaz, maddeleri bileşenlerine ayırıyor. Maydanoza gelince örneğin 40 dakikalık bir süre boyunca ilk 10 dakikada bir koku ortaya çıkarken, takip eden 10 dakikada farklı bir kokunun ortaya çıkmasını sağlıyor. 

Maydanoz sevenler ile sevmeyenler ise ilk 20 dakikadan sonra ayrışıyor. Maydanoz sevenler, 20 dakikadan sonra maydanozun "hoş" kokusunu duymaya başlarlarken, maydanoz sevmeyenler ilk 20 dakikadaki sabuna benzer kokunun üstesinden gelemiyorlar.

Kaynak: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=98695984

0 yorum: