10 Kasım, 2012

458 - Excel grafiklerine dikey çizgi eklemek


Diyelim ki aşağıdaki gibi bir Line grafiğiniz var ve siz bu grafiğe çeşitli noktalarda x eksenini kesecek dikey çizgiler eklemek istiyorsunuz. 


İzlemeniz gereken adımları Windows'ta Office 2007'yi baz alarak anlatacağım. Aşağıdaki adımların benzerlerini Mac için hazırlanmış olan Office 2008 ile deneyerek de aynı sonuca ulaşabilirsiniz. Başlayalım:

1. Eklemek istediğiniz dikey çizginin x eksenindeki 5 noktasında olmasını istediğinizi varsayalım. İlk olarak excel'in boş bir yerine aşağıdaki x ve y değerlerini girin. Burada 90 yazmamızın sebebi bunun y ekseninin maksimum değeri olması.
2. Grafiğin üzerine gelerek boş bir yerine sağ tıklayıp Select Data'yı seçin. Add diyerek ilk adımda yazdığımız x değerlerinin bulunduğu hücreleri (5 ve 5) Series values olarak seçin.
Grafikte yukarıdaki resimde seçili olarak görüldüğü gibi (açık mavi) küçük yatay bir doğru oluşacaktır.

3. Bu doğrunun üzerine tıklı haldeyken yukarıdaki menünün Design kısmından Change Chart Type diyerek Scatter grafikleri altından Scatter with Straight Lines'ı seçin.

4. Yine doğruya tıklı haldeyken yukarıdaki menüden Layout kısmını seçin ve Format Selection'a basarak Secondary axis'i seçin. Bu aşamada grafikteki doğrunuz en üstte şöyle gözükecektir:

5. Yine doğruya tıklı haldeyken yukarıdaki menünün Layout kısmından Axes menüsünü açın ve Secondary horizontal axis menüsünden Show default axis'i seçin.

6. Doğruya sağ tıklayıp Select Data diyerek daha önce seçmiş olduğumuz 5 ve 5 değerlerini değiştireceğiz. Bunun için Edit kısmından X değerleri için 5 ve 5'i seçerken, Y değerleri için 0 ve 90'ı seçeceğiz. Bunu 1. adımda yazmış olduğumuz hücreleri seçerek yapacağız. Grafiğin son halinde doğrumuz nihayet dik duruma geldi, ancak yanlış yerde görünüyor. Bunu da bir sonraki adımda düzelteceğiz.
Siz yaparken bu grafikte en yukarıda da bir eksen çıkacaktır (ikincil yatay eksen)
7. Grafikte ikincil yatay ve dikey eksenlerin üzerine sırayla tıklayarak (yukarıdaki ve sağdaki eksenler) klavyenizin Delete tuşuyla silin. (Eğer buraya kadar Mac'te geldiyseniz bu işlem işe yaramayacaktır. Bunun yerine doğruya sağ tıklayarak Secondary Axis yerine Primary Axis'i seçin.) İşte dikey doğrunuz artık tam istediğiniz yerde!



8. Son bir dokunuşla maksimum değeri 100'e çıkmış olan y ekseninin değerini de 90'a indirerek grafiğin daha düzgün görünmesini sağlayalım. Bunun için y ekseninin üzerine sağ tıklayarak Format Axis diyor ve maksimum değeri Fixed seçerek 90 yazıyoruz.

İşte grafiğimizin son hali:

Eklediğiniz dikey doğruya sağ tıklayarak etiket ekleyebilir ve görünümünü düzenleyebilirsiniz.


Kolay gelsin!

ÖNEMLİ NOT: Windows'ta bu işlemler ile hazırlanmış grafikler Mac'te doğru gözükmemektedir.

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Teşekkürler, çok yardımcı oldu.