09 Kasım, 2012

457 - Yıllara göre çocuklara en çok verilen isimler


Yakın arkadaşlarımız bebek bekliyor ve doğacak oğulları için isim araştırmaya başladılar. Bu da benim aklıma yıllara göre en popüler isimlerin listesinin olup olmadığını getirdi. Biraz araştırınca yıllara göre en popüler isim dağılımlarının yayınlandığını gördüm ve sizinle paylaşmak istedim.

30 sene sonra Mertcan Amca'ların, Su Teyze'lerin dolaşacağı ülkemizde bakın isimler nereden nerelere gelmiş:




En sevdiğim isimlerin bir kısmı bu listede
Uzun yıllar popüler olan Deniz, erkeklerde listeye 1981 yılında girerken, 83, 92, 93, 96, 97 yıllarında da listede yerini koruyor. 

90 yılına geldiğimizde günümüzde rastladığımız garip ve alışılmadık isimlerin sinyali henüz verilmiyor. 

Ve işte kırılma noktası olan 94 yılı:

Erkeklerde Batuhan, kızlarda Dilara listeye giriş yapıyor. Halil İbrahim'in ters çevrilerek İbrahim Halil olarak kullanılması da gözden kaçmıyor. 

99 yılı erkeklerde Mehmet Can'ın listeye girdiğini gösterirken, Can isminin ikinci isim olarak kullanılma modasını başlatıyor. 2000 yılı ise Tunahan'ın popülerliğine sahne oluyor.

2001, Mertcan ve Nazlıcan ile "can" iliştirilmiş isimlerin popülerliğini başlatırken, kızlarda Kardelen yükselişini sürdürmekte. Buket ise liste başından giriş yapıyor.

2004 yılı meşhur Nehir'in listeye girişini gösterirken, erkeklerde Mehmet Can ve İbrahim Halil hala listede yer almaya devam ediyor. Polat'ın artışı Kurtlar Vadisi'ne bağlanabilir mi sizce? Acaba Şilan'ın anlamı ne?


2005 ise bir diğer ünlü isim Tuana'nın listeye girişini müjdelerken, erkek cephesinde Görkem gibi iddialı isimleri görüyoruz. 2005-2007 arası Ezgi, kızlarda 1. ve 2. sıralardaki yerini koruyor. Erkeklerde ise 2007'de Emircan başı çekiyor.

Yine 2007'de erkeklerde Mehmet Efe listeye girerken, 2008'de de Ahmet Efe'nin girmesiyle ikinci isim olarak Efe modası başlıyor.
2009'da başbakan sevgisiyle Recep ismi tavan yaparken, yine son yılların pek meşhur ismi Kayra -okunuş olarak bence daha çok kız ismini çağrıştırsa da- erkeklerden listeye giriş yapıyor. Kız isimleri ise normalleşmiş durumda.

2010'da ise bir gün tüm İstanbul'un Rüzgar Bey'lerle dolacağının ilk sinyalini alıyoruz. Doğayla ilgili isimlerin popülerleştiğinin bir diğer kanıtı Ayaz'ı da listede görmeye devam ediyoruz. Kızlarda ise Öykü ilk 10'da.


Bu listede en çok üzüldüğüm ise Buğlem'ler oldu. Zavallı Buğlem'ler hayatlarını isimlerinin nasıl yazıldığını açıklamak ve anlamını anlatmakla geçirecekler.

2011 yılında ise popüler isimler şöyle sıralanıyor: Erkeklerde Yusuf, Mustafa, Berat, Emir, Mehmet, Ahmet, Muhammed, Enes, Ömer ve Emirhan. Kızlarda ise Zeynep, Elif, Ecrin, Yağmur, Nisanur, Azra, Nehir, Zehra, İrem ve Eylül.

Bakalım 2012 neler getirecek? Sizin son yıllarda dikkatinizi çeken isimler oldu mu?

7 yorum:

Adsız dedi ki...

8o'ler de Tuğba'da -ya da Tuba- olmalıydı bence. ;) 85 doğumluyum ismim Tuğba ve ömrüm boyunca sağa döndüm Tuğba sola döndüm Tuba. :))

BBÖ dedi ki...

80'ler boyunca popüler olan bazı isimleri ben de listelerde göremeyince şaşırdım, ama demek ki ülke geneline bakınca tablo böyle =)

Salur dedi ki...

hahaha harika calisma olmus :D hem guldum hem dusundum :D gecen sene Mehmet, Ahmet, Ömer gibi klasik isimlere donulmesi Berkcan'lara Tunahan'lara karsi bir tepki mi acaba ? bi de kendimi cok ozel hissettim valla :)

BBÖ dedi ki...

Benim de aklımdan geçti aynı şey, iyi olur bence. Sen bir istisnasın Salurcuğum :)

özlem dedi ki...

ÖZLEM ismini 2099-2010 yıllarında yazmışlar ben 1975 doğumluyum. ve sağım solum benim yaşıtım ÖZLEMlerle dolu.okulda 3 ÖZLEM dik.Şimdi de sürekli görüştüğüm 4 ÖZLEM var hatta birisiyle soyadımızda aynı. 1970 lerde başka isim yokmuş herhalde

BBÖ dedi ki...

Bazı isimler dönem dönem yoğunlaşıp sonra kayboluyor, ancak Özlem'in dönemsel bir isim olmayacağını istatistikler de göstermiş =)

Unknown dedi ki...

Elanur 2005 te çıktı bir tek oysa ki ben 2010 da çıkmasını istiyordum