18 Kasım, 2012

463 - Anti kahramanların yükselişi

Pazar, Kasım 18, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , 3 yorum

Filmlerdeki ana karakterlerin veya süper kahramanların son yıllarda gitgide karanlıklaştığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu işkence çeken ruhlar kendilerini kötü yapan geçmişlerinden sıyrılıp iyi karakterler olmaya çabalarken, geleneksel kahramanlardan birçok yönde farklılaşıyorlar.
Kara Şövalye
Anti kahramanlar hem televizyon dizilerinde hem de sinemada artış gösteriyor. Alışılmış kahramanlardan vazgeçilmesinin sebebi, izleyicilerin kusursuz kahramanlar görmekten sıkılmış olması ve bu karakterlerin inandırıcılığını yitirmiş olması olabilir. İzleyiciler, anti kahramanların kusurlu karakterlerine kendilerini daha yakın hissedebiliyor.

Donald Draper, Mad Men
Breaking Bad, Dexter, Mad Men gibi televizyon dizilerindeki anti kahramanların çocukları nasıl etkilediği ise tartışmalı, çünkü bu karakterler iyi sebeplerle yapılan şiddet içerikli veya "yanlış" davranışları onaylatıyor. 

Sinemada ise özellikle süper kahramanların karanlık yönlerine dikkat çekildiğini görüyoruz. Bunun en belirgin örneği ise Batman filmlerinin yıllar içinde gösterdiği değişim. İlk filmlerde oldukça klişe bir kahraman olan Batman, yıllar içinde Joker ile neredeyse benzer özelliklere sahip olan, polis gücünden farklılaşan bir karakter olarak karşımıza çıkmaya başladı. Bu karanlık karakter ve atmosfer trendi Harry Potter, James Bond filmlerine bile yansıdı. 
Jigsaw, Testere
Anti kahraman filmlerinin görsel efektler yerine karakter gelişimine daha çok odaklanması stüdyolar için de iyi haber demek, çünkü bu filmlerin maliyeti daha düşük oluyor. Macera, korku veya dram filmlerinde karşımıza çıkan anti kahramanlar komedide de yer alabiliyor. Bunun en iyi örneklerinden biri ise Big Lebowski'nin Ahbap'ı.
 
Ahbap, Big Lebowski

3 yorum:

vita dedi ki...

'Kusurlu karakterler' hikayeleri daha da ilginç kılıyor. Hem çıkan problemlerle hem bunları çözerken yaptıkları hatalarla uğraşıyorlar. Tıpkı bizim gibi. Bir de yaptıkları hataları kendilerine yediremezlerse pek bir zevkli oluyor. haha Onlar acı çekiyor biz keyif mi alıyoruz nedir anlamadım.

BBÖ dedi ki...

Galiba bir nevi öyle. Gerçi ben her filmin karanlık bir atmosferi olmasından oldukça sıkılmış durumdayım.

Unknown dedi ki...

jokerden başkasını tanımam.
tabii heath ledgerin canlandırdığı.