22 Kasım, 2012

466 - Çocuklara evde sorumluluk vermek: Sorumluluk tablosu


http://www.thedailygreen.com/green-homes/latest/parenting-tips-summer-460530
Çocuklarınıza evde çeşitli sorumluluklar vermeyi düşünüyorsanız, işinizi kolaylaştırmanın bir yolu var: Sorumluluk tabloları. Evdeki çocukların yaşlarına göre farklı tablolar hazırlayarak, onları evde sorumluluk almaya teşvik edebilirsiniz.

Basit şekilde bir sorumluluk tablosu şu şekilde hazırlanıyor:
Sol tarafa çocuğunuzun üstlenmesini istediğiniz sorumlulukları, üst tarafa da haftanın günlerini yazıyorsunuz. Çocuk gün içinde yapması gereken sorumlulukları tamamladığında çıkartma yapıştırabilir veya kalemle işaret koyabilirsiniz. Haftanın sonunda çocuğunuzu yapılan işlere göre ödüllendirebilirsiniz. Bir davranışı dört hafta boyunca tamamlıyorsa tablodan çıkarabilirsiniz.
Bu excel'i indirip Türkçeleştirebilirsiniz: http://myexceltemplates.com/printable-childrens-chore-chart-template/
Şimdi biraz daha ayrıntılı bakalım. Çocuklar hangi sorumlulukları üstlenebilir? 
2-5 yaş arası çocukların sorumluluk tablosu kişisel temizlik üzerine kurulu olabilir. Bu yaşta vereceğiniz sorumlulukları çocuğunuz yalnız başına yapacak hale gelene kadar  destek olmalısınız. Verebileceğiniz sorumluluklar arasında diş fırçalama, pijama giyme, giyinme gibi davranışlar olabilir. Kişisel temizlik işlerinden başka sorumluluklara geçmeye hazır olduklarında yatak yapmaya yardım etmelerini veya katlanmış temiz çamaşırı doğru odalara götürmelerini isteyebilirsiniz. 

5-7 yaş arası çocuklar için şu sorumluluklardan seçim yapabilirsiniz: Yatağını toplama, evcil hayvanları besleme, bulaşık yıkarken yardım etme, ufak bir yeri elektrik süpürgesiyle temizleme, masa kurma, toz alma, kişisel temizlik (banyo, saç, diş, tuvalet), yere dökülenleri silme, beraber salata yapma (mutfakta yalnız bırakmayarak) vb. Bahçeniz varsa bahçe işlerinden hoşlanabilirler. 
http://estherfrancisjoseph.com/home/chores-a-great-way-to-teach-children-responsibility-part-three/
İlkokul yaşında ise (7-12 yaş) verilen sorumluluklar şunları içerebilir: Bulaşık yıkama, sandviç hazırlama, daha büyük alanları elektrik süpürgesiyle temizleme, bazı alanları süpürme, yemek hazırlarken yardım etme, basit içecekler hazırlama, çamaşırı renklerine göre ayırma ve katlamaya yardımcı olma, oda toplama, telefona cevap verme ve not alma. Bu yaş grubunun sonuna doğru evde yapılması gereken bazı işleri kendilerinin farketmelerinin sağlanması da önemli. 11-12 yaşlarındaki çocuklar artık yalnız başlarına sorumluluk üstlenebilirler. Ayrıca daha küçük kardeşlerle de ilgilenebilir, örneğin anne-baba meşgulse kardeşlerle eğitici oyunlar oynayabilirler.

Ergenlik yaşlarında ise (13-16 yaş) çocuklarınızdan isteyebileceğiniz sorumluluklar arasında yemek planlama, cam silme, çamaşır yıkama, ütü yapma, evcil hayvanlarla ilgilenme, araba yıkama, basit sökükleri dikme, kek veya kurabiye pişirme olabilir. Açıkçası ergenlik yaşlarında bir çocuğa tablo yapıldığını hayal edemiyorum, ama bu riske girmek isterseniz şuraya göz atın =) Bu yaşlarda çocuğunuzdan ev alışverişinde yardımcı olmasını ve daha küçük kardeşleriyle ilgilenmesini isteyebilirsiniz.
http://www.ehow.com/how_10034292_make-responsibility-chart.html
12 yaşında bir kızı ve 9 yaşında bir oğlu olan Laura, çocuklarına evde çeşitli sorumluluklar verdiğinden dolayı çoğu insanın onun çocuklarından çok şey beklediğini düşündüğünü söylüyor. Ancak önemli noktanın çocuklara sorumluluk duygusunu öğretmek olduğunun altını çiziyor. Bu sayede çocuklarının gelecekte hem evlerini idare etmede zorlanmayacaklarını hem de bu sorumluluk duygusunun hayatın her alanına yansıyacağını söylüyor. Kendisinin çocukları arasında paylaştırdığı sorumluluklar ise şöyle:

Kızı için (12 yaşında) her gün: okulda yiyeceği yemeği paketleme, yemek hazırlarken gerekiyorsa yardım etme, yemekten sonra mutfağı toparlama, piyano alıştırması ve ev ödevini yapma. Her hafta: tuvalet ve lavaboyu temizleme, nevresimini değiştirme, temiz çamaşırlarını yerleştirme, odasını toparlama ve süpürgeyle yerleri süpürme.

Oğlu için (9 yaşında) her gün: okulda yiyeceği yemeği paketleme, bulaşık makinesini boşaltma, yemekten sonra yeri süpürgeyle süpürme, ev ödevini yapma. Her hafta: Kapı kollarını silme, çöpleri çıkarma, oyun odasını toparlama, kendi odasını toparlama, nevresimini değiştirme ve temiz çamaşırlarını yerleştirme.
http://ourshareofcrazy.com/teaching-children-responsibility/
ABD'de evde sorumluluk alma işine daha dini açıdan yaklaşanlar da var. İncil'de sorumluluğa büyük değer verildiğini, bu yüzden çocukların erken yaşlardan itibaren sorumluluk almayı öğrenmeleri gerektiğini söylüyorlar. 'Baby boomers' denilen 1947-1964 arası doğumluların çocuklarına sorumluluk duygusu veremediğini vurguluyorlar. New Life Community Church, yaşlara göre çocuklara verilebilecek sorumluluklar hakkında oldukça detaylı bir liste hazırlamış, İngilizce şekilde şu adreste bulabilirsiniz. 2 yaşından küçük çocukların bile yapabileceği basit işler eklenmiş (yatak toplanırken anneye yastıkları uzatmak gibi).
http://www.dailymail.co.uk/health/article-1216806/Working-mothers-beware-Why-children-stay-home-parents-healthier.html
 Çocuklara evde sorumluluk vermenin güzel yanları ise şöyle sıralanıyor:

1. Günümüzde sorumluluk sahibi çocukların sayısı gitgide azaldığı için, gelecekte bu çocuklar daha kolay bir şekilde iş bulabilirler. Bu işler, gençlik dönemlerinde yapılan çocuk bakıcılığı gibi işler dahil ev dışındaki her türlü işi kapsayabilir.

2. Ebeveynler evde daha az iş yaptıklarından kendilerini daha enerji dolu hissederler.

3. Evde daha az stres olur. Ebeveynler aileyi büyütmeyi düşünebilirler.    

Sorumluluk tablosunun uygulaması hakkında yorumlar için buraya da göz atın. Verilebilecek diğer sorumluluklar ve bilgi için buraya da bakabilirsiniz.

Ne diyorsunuz? Türk anne babalar çocuklarına sorumluluk verebiliyor mu? Siz ne yapıyorsunuz veya ne yapardınız? Bana ebeveynlerin eğitim ve gelir durumu arttıkça çocuklara verilen sorumluluk azalıyor gibi geliyor.
http://www.onestepahead.com/catalog/product.jsp?productId=534909
Kaynak: 
http://www.homeschool-curriculum-for-life.com, http://orgjunkie.com/2009/05/free-printable-responsibility-chore-charts.html

0 yorum: