23 Kasım, 2012

467 - Kıyameti bekleyenler


Bu sene içinde Sığınak (Take Shelter) diye bir filme gitmiştik sinemada. Oldukça boğucu bir atmosferi olan filmde rüyalarında yaklaşan kasırgayı gören bir adam kasırgaya saplantılı hale geliyor ve tüm yaşamını ailesini kasırgadan koruyacak bir sığınak yapmaya adıyordu.

ABD'de kasırga gibi diğer felaketleri, yani dünyanın sonunu bekleyen ve buna hazırlık yapan birçok insan bulunuyor. Hayatlarını bu işe adayan insanlar, bazen eşlerinden veya yakın çevrelerinden destek görürken, bazen bu savaşı yalnız tamamlamaya çalışıyorlar. Bu saplantıyı anlatan bir televizyon programını National Geographic kanalında izleyebilirsiniz, adı Kıyameti Bekleyenler (Doomsday Preppers).
http://www.poptens.com/2012/07/13/10-theories-about-the-end-of-the-world/
Kıyameti bekleyenlerin bir kısmı kıyametin sebebinin doğal afetler olacağını düşünürken, bir kısmı ise doların değer kaybedişinin veya başka siyasi nedenlerin ABD'nin felaketi olacağına inanıyor. Bu insanların çoğu sığınak hazırlama işine girişiyor ve öncelikle ailelerinin hayatta kalması için gereken yiyecek, içecek ve temizlik malzemelerini stoklamaya başlıyor. Maddi kaynaklarının oldukça büyük bir kısmını bu işe yatırıyor ve  kendi ailelerine odaklanıp kaynaklarını komşularından ve diğer insanlardan nasıl koruyacaklarının da hesabını yapıyorlar. 

Şurada bahsetmiştik bireysel kültürün ABD'de ne kadar yaygın olduğundan. Bunun yansımaları gerçekten de kıyameti bekleyen insanlarda görülüyor. Kimisi kendi kaynaklarından faydalanmaya gelecek komşularına karşı cephane hazırlarken, kimisi camlarını kurşun geçirmez ve darbelerle kırılmaz camlarla değiştiriyor. Ailesiyle içine binerek korumalı bir şekilde uzaklaşmayı planladıkları bir askeri tank satın alan bile var (bunun yasal olması da ilginç tabii).

2012'de kıyametin geleceğine inanan birçok kişi 21 Aralık'ı bekliyor ve Maya takvimine göre dünyanın sonunun geleceğine inanıyor. Teorilerden biri gizli gezegen Nibiru'nun Samanyolu takım yıldızına çarparak Dünya'yı ekseninden kaydıracağı. Kıyamet teorilerinin en çok tuttuğu yer ise ABD. Bu durum, 11 Eylül saldırılarına, ekonomik olarak gerilemeye, Irak ve Afganistan'daki savaşlara ve nükleer tehlikelere bağlanıyor.
2012 Kıyamet Günü
Yine de kıyamet hikayelerinin tüm kültürden insanları etkilediğini unutmamak gerek. Bunun sebebi dini öykülerin içinde kıyamet fikrinin olması olabilir. Ayrıca kıyamet fikri, sistemde ezilen bizlerin kaos yoluyla adalet bekleyen tarafına da hitap ediyor olabilir. (Son zamanlarda Batman gibi popüler filmlerin de bu konunun üzerine gitmeye başlaması dikkatinizi çekmiş olabilir)

Bu kıyamet senaryolarının yanında bir de zombileri bekleyenler var. Şaka değil, gerçekten zombi salgınının gerçekleşmesini uman insanlar var. Peki neden? Bu konuya birçok kişi kafa yormuş, gelin olası sebeplere göz atalım:

1. Zombi salgınını bekleyen ana kesim genç erkekler. Böylece suçluluk duymadan -filmlerde ve bilgisayar oyunlarında gördükleri gibi- şiddet uygulayabilirler.
http://openclipart.org/detail/33931/zombie-warning-road-sign-by-bnielsen
2. Amerikan filmlerinde ve bilgisayar oyunlarında kötü adamlar bellidir, eminim dikkatinizi çekmiştir. Bir numaralılar elbette Ruslardır, kötü adam Rus furyası maalesef hala bitmedi. Daha eski yıllarda Kızılderililer, Naziler, Japonlar varken elbette son yıllardaki favorileri Araplar. Ama gitgide kötü adam eksikliği çekilen Amerikan kültüründe zombiler mükemmel bir seçim. Zaten ölü oldukları için onları öldürmek ahlaken yanlış gelmiyor.

3. Zombi salgınıyla dünya çöktüğünde her şey bedava olacak. Şimdi para ödeyip aldığımız yiyecek ve içecekler ve tüm tüketim ürünleri parasız ulaşılabilir hale gelecek. Daha derinlemesine düşündüğümüzde zaten üretim duracak ve yeni şeyler üretilmeyecek, ancak zombi filmlerine dikkat ederseniz asla açlık çeken bir kahraman göremezsiniz. Bu arada zombileri sinemada ünlü yapan yönetmen Romero'nun onları aslında tüketim toplumunun eleştirisi olarak kullanması da bu noktada oldukça ironik kaçıyor.
Zombi kimlik tespiti
4. Zombi salgınıyla birlikte dünya ilk basit günlerine dönecek. Bugün çoğumuzu depresyona sokan modern ve hızlı hayat yavaşlayacak ve sadece hayatta kalmaya -sığınacak bir yer ve yemek bulmaya ve zombi öldürmeye- odaklı yaşanacak.

5. Kurallarla dolu dünya ve sosyal hayat bir kenara atılacak, herkes davranışlarında özgür olacak. Örneğin 'grand theft auto' gibi oyunların kullanıcılarına sağladığı asıl zevk, sokaklara çıkıp normalde yapamayacakları şeyleri yapmaları. Zombi salgını da bu kaos ortamını sağlayacak.

6. Güç dengelerinin alt üst olduğu kıyamet sonrası dünyada, artık zengin adamların üstünlüğü yok. Bu dünyada önemli olmak için hayatta kalmak yeterli. Yıllarca zombileri öldürdüğü bilgisayar oyunları oynamış bir kişinin gizlice zombi salgının beklemesi çok normal, çünkü yeni dünyanın kahramanı o olabilir.

Son olarak, eğer bir gün insanlık kendi kıyametini veya doğa insanlığın kıyametini getirirse tahmin edilen o ki, dünya insanlık olmadan kendini kısa sürede toparlayacak ve doğa ana yeniden doğacak. ("Life after people" belgesini izleyin).
Life after people
Kaynak:
http://news.nationalpost.com/2012/09/28/waiting-for-doomsday-our-apocalypse-obsession-likely-to-last-long-past-211212/, http://www.cracked.com/article/136_5-reasons-you-secretly-want-zombie-apocalypse_p2/

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Analizinizi çok beğendim, birazda neoliberal politikalar ile ilişkilendirip, Türkiye ve Türk Toplumu ile karşılaştırmasını yapmış olsaydınız mükemmel olurdu. Bloğunuzu bu yazı sayesinde takip edeceğim iyi yazılar :)