14 Kasım, 2012

461 - Google Sites'ta hazırlanan siteyi yeni bir adrese yönlendirmek


Google Sites, ücretsiz olduğu ve kolay kullanılabildiği için profesyonellik gerektirmeyen web sitelerinin kurulumunda kullanılabilecek başarılı bir alternatif. 

Google Sites ile sitenizi oluşturup yayına hazır konuma getirdikten sonra sitenizi satın alacağınız bir web adresine yönlendirmek isteyebilirsiniz. Aslında bunu yapmanız da gerekiyor, çünkü Google Sites ülkemizde hala yasaklılar listesinde. Hazırladığınız siteyi yeni bir adrese yönlendirmek, hem kullanıcıların sitenizin adresini hatırlamasını kolaylaştıracak, hem de sitenize erişimi proxy ayarları olmadan her yerden sağlayacak.


Google Sites'ın kullanıcılara yardım bölümü yeterli derecede Türkçe'ye çevrilmediği için bazı sorunlarınızın çözümünü bulamıyorsunuz. Bu yüzden Google Sites'ta oluşturduğunuz sitenizi satın aldığınız adrese nasıl yönlendirebileceğiniz konusunda size küçük bir kılavuz hazırladım:

1. Öncelikle sitenizi yönlendirmek istediğiniz adresi satın almalısınız. (Bunu zaten yaptıysanız 2. adıma geçebilirsiniz.) Web sitesi adresi satan birçok hizmet sağlayıcı var. Godaddy.com en ünlülerinden olduğu için bu site üzerinden örnek vereceğim. 
a. Öncelikle godaddy.com'da bir hesap açarak üye olun. 

b. Anasayfada almak istediğiniz adresi aratarak kimse tarafından alınmadığına emin olun. Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi yonlendirileceksite.com'u almak istiyorsak yonlendirileceksite yazarak aratıyoruz. 
c. Eğer bu adres kimse tarafından alınmamışsa "is available" olarak göreceğiz. .org veya .net gibi uzantıları da satın almanıza muhtemelen ihtiyaç yoktur, bu yüzden Add butonuna basıp sadece .com adresini  sepete ekleyerek devam edeceğiz.

d. Continue to registration diyerek satın almak için bir adım daha atıyoruz.
e. Registration Length kısmından bu adres için şimdilik ne kadar ödemek istediğinize bağlı olarak bir süre seçebilirsiniz. 1 yıldan 10 yıla kadar seçim yapabilirsiniz. 

fStandard Registration ile devam edebilirsiniz. Sitenizden mail adresine ihtiyacınız yoksa (mail@yonlendirileceksite.com gibi) bir sonraki adımı da Next ile atlayın.

g. Ödeme aşamasına geldiğinizde ekranın sağındaki menüden Continue to Checkout ile devam edin. 
 h. Kredi kartı veya PayPal ile ödemeyi seçebilirsiniz. Ve artık yonlendirileceksite.com sizin!

2.  Google Sites'ta siteniz açık konumdayken üst menüden Diğer'i ve Siteyi Yönet'i seçin. Sol menüden Web adresi'ni seçin. Bir web adresi ekleyin kısmına yonlendirileceksite.com'u ekleyeceğiz. Ancak bunu yaptığınızda Sitenin size ait olduğunu doğrulamadınız diye bir hata alacaksınız. Bu yüzden önce sitenin size ait olduğunu göstermeniz gerekiyor. Google bunun için birkaç yöntem sunuyor:

3.  Öncelikle buraya tıklayarak webmaster sayfasını açın. Sitenizin sağında bulunan Siteyi Yönet menüsünden Kullanıcı Ekle veya Kaldır'ı seçin.
4. Açılan sayfada kullanıcınızı seçin ve İzinlümünün üzerine gelin. Siteyi doğrulama kısmı çıkacaktır, tıklayın.
 5. Farklı bir yöntem kullanarak doğrulayın'ı seçin.
 6. Alan adı sağlayıcı yöntemini seçin ve listeden godaddy.com'u seçin. Doğrula'ya basın.

 7. Açılan pencerede doğrulamayı Yes diyerek gerçekleştirin.

 8. Artık Google nezdinde sitenin sahibi olduğunu doğruladınız. Godaddy.com'da da bazı ayarlar yapmanız gerekiyor. Bunun için bu siteye giriş yapın ve My Account'a tıklayarak, açılan sayfanın Domains kısmından Launch'a basın.

9. Açılan sayfada sitenizin isminin üzerine tıklayın ve açılan sayfanın en altındaki DNS Manager kısmındaki Launch butonuna basın.

10. CNAME kısmına aşağıdaki bilgileri ekleyeceğiz. (Godaddy.com dışında bir alan adı sağlayıcı kullandıysanız, bu ayarlar genelde DNS Management kısmındadır.) Name sütununa www, Host Name sütununa da ghs.google.com'u ekledikten sonra sağ taraftaki TTL kısmı otomatik olarak 1 Hour olarak seçilecektir. Yaptığınız bu değişikliği kaydedin.

  
11. Artık tek yapmanız gereken 2. adımı tekrarlamak. Herhangi bir hata almayacaksınız ve siteniz yeni adresinize yönlenmiş olacak. Tebrikler!
 

0 yorum: