27 Kasım, 2012

470 - Tabii ki sağdaki!

Salı, Kasım 27, 2012 Gönderen Berna Arslan , , , yorum yok

Sağlakların her şeyin sağ, solakların da her şeyin sol tarafını tercih etmeye meyilli oldukları yapılan çalışmalarla bulundu. Eğer sağlaksanız, önünüzde duran iki kazaktan, iki özgeçmiş örneğinden hatta iki uzaylıdan sağdakini seçme ihtimaliniz daha yüksek.

Daha baskın ellerinin kontrolünü felç yüzünden yitiren hastaların zaman içinde seçme eğilimlerini diğer ellerinin bulunduğu tarafa kaydırdıkları gözlenmiş. Benzer şekilde domino taşlarını dizerken baskın ellerini kullanması yasaklanan kişiler, bu görevi bitirdikten sonra iki şey arasında seçim yaparken domino dizerken kullandıkları -yani baskın olmayan ve yasaklanmayan- ellerinin bulunduğu tarafı seçmeye eğilim gösteriyorlar.


Bu çalışmanın gösterdiği ise insanların ellerini kullanış biçimlerini değiştirmenin onların iyilik ve kötülük kavramlarının değişimine yol açması. Yani insanlar baskın olarak kullandıkları ellerinin bulunduğu tarafı daha iyi olarak algılıyor olabilirler.Kültürümüzde "sağ" tarafın ve elin daha iyi algılanması ve bir dönem solak çocukların sol ellerini kullanmasının engellenmesi belki biraz da bununla ilgilidir.

Kaynak çalışma: http://www.casasanto.com/papers/Casasanto&Chrysikou_2011.pdf
Resim kaynak: http://gdac-abc.blogspot.com/2010/12/left-and-right.html

0 yorum: