16 Kasım, 2012

462 - Yavaş Aile Hareketi

Cuma, Kasım 16, 2012 Gönderen Berna Arslan , , 1 yorum

Yavaş aile hareketinin manifestosuna kulak verin:
Yavaş aile hareketi, aile yaşamını düşünme ve uygulama biçimimizi değiştirmeye yönelik bir devrimdir. Daha fazla ve hızlının daha iyi olduğunu dayatan ve sürekli tüketimi destekleyen toplumsal anlayışın, aile yaşamını tehdit ettiği düşüncesinden doğmuştur.  
Aile hayatını yavaşlatmak, evde mutlu olmak ve aileyi bir birlik olarak görürken her aile üyesine eşsiz ve değerli bir birey olarak davranmak demektir.
Aile hayatının şefkat, yaratıcılık, sevgi, uyum, mizah, takdir edebilme, saygı, eğlence, sorun çözebilme, barış, arkadaşlık, gelişim, iletişim ve belki de hepsinden de öte bitmeyen bir neşe kaynağı olduğuna inanıyoruz.
Bilerek ve isteyerek aile yaşamına değer verdiğimiz için bir güç meydana getiriyoruz ve inanıyoruz ki bu güç zamanla yerel ve evrensel toplulukların içine sızabilecektir.
Dünyada var olmasını istediğimiz barış ve huzurun ilk adımlarının ailede atıldığına ve bunun için hayatı yavaşlatmak gerektiğine inanıyoruz.

10-20 sene sonra ailenizin nasıl olmasını istersiniz? İnsanların çoğu bu soruya iletişimin yüksek, ilişkilerin yakın olduğu bir aile diye cevap veriyor. Yavaş aile hareketinin kurucularından Bernadette Noll ise bu ilişkilerinin temelinin herkes aynı çatı altında yaşarken atılması gerektiğine dikkat çekiyor. 

Ayrıca çocukların tüm boş vakitlerinin belirlenmiş etkinliklerle doldurulmaması gerektiğinin altını çizen Noll, son yıllarda hızlı bir şekilde yükselişe geçen hayatın ritminin yavaşlatılması gerektiğini savunuyor.

Futbol oynamak isteyen kendi çocuklarından örnek veren Noll, aile futbolu diye bir kavram icat ettiklerini söylüyor. Yedi-sekiz aileyle bir araya gelerek oynanan aile futbolunda, çocuklar farklı futbol takımlarında yer almak yerine birlikte oynuyor. Böylece küçükler ağabey ve ablalarından öğrenirken, büyük çocuklar da öğretmenlik yapmış oluyor.


Ailelerin birlikte yapması gerektiği düşünülen etkinliklerin sayısının çokluğundan şikayet eden Noll, yalnızca birlikte vakit geçirmenin aile yaşamının en önemli kısmını oluşturduğunu söylüyor. Dışarıda yapılacak etkinliklerden çok evdekilere yoğunlaşılması gerektiğini öne sürerken, birlikte evcil hayvanlarla ilgilenmek, çocukların ilgi alanlarına göre müzik, resim gibi uğraşlarla vakit geçirilmesini öneriyor.

Yaşamın gitgide hızlandığı ve karmaşıklaştığı şehir hayatında tempoyu düşürmek, tüketim çılgınlığından uzak durmak için çaba gösteriyorsanız, artık biliyorsunuz, sizin gibi düşünen insanların sayısı az değil.

Kaynak:
http://bernadettenoll.blogspot.com/2008/03/slow-family-movement-has-officially.html, http://usatoday30.usatoday.com/news/health/wellness/story/2011-10-09/Slow-family-movement-focuses-on-fewer-outside-activities/50712288/1

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Asil yaraticilari da burada: http://slowfamilyliving.com/